Van Gaal breekt ban met ruime zege op QPR

Louis van Gaal heeft zijn eerste overwinning als manager van Manchester United op zak. Op Old Trafford rekende United met 4-0 af met Queens Park Rangers. Daley Blind, Radamel Falcao en Marcos Rojo debuteerden voor de thuisclub.

Vanwege zijn overvolle ziekenboeg schakelde Van Gaal tegen QPR over naar een 4-4-2-formatie, met Robin van Persie in de spits en Blind als controlerende middenvelder. Die uit nood geboren greep bleek precies wat United nodig had. In tegenstelling tot de eerste drie competitieduels, die slechts twee punten opleverden, speelde United nu wél met de durf en flair die bij een grote club hoort.

De openingstreffer in de 24ste minuut was het laatste zetje dat United nodig had. Ángel Di María maakte zijn eerste treffer namens The Mancunians met het nodige fortuin, want zijn als voorzet bedoelde vrije trap passeerde alles en iedereen en dus ook QPR-doelman Robert Green: 1-0. Twaalf minuten later maakte ook Ander Herrera zijn eerste goal voor United. Hij schoot van de rand van het strafschopgebied raak na afleggen van Wayne Rooney. Die laatste bracht de stand nog voor rust op 3-0 met een lage knal in de korte hoek na een aanval via Juan Mata en Herrera.

Ook na de pauze had QPR, waar Leroy Fer zich niet aan de misère onttrok, niets in te brengen. Rooney liet eerst nog een reusachtige mogelijkheid onbenut, maar de 4-0 bleef niet lang uit. Mata schoot in de 58ste minuut hoog raak na een mislukt schot van Di María. In de 65ste minuut kreeg Van Persie zijn eerste serieuze mogelijkheid, maar hij kreeg de bal niet onder controle. Kort daarna bracht Van Gaal Falcao binnen de lijnen, wiens debuut luid werd toegejuicht. Het lukte de Colombiaan niet om zijn entree op te luisteren met een doelpunt.

Blind, die andere nieuweling, kan terugkijken op een heel behoorlijk debuut. Als controlerende middenvelder onderbrak hij de nodige tegenaanvallen van QPR en bovendien was zijn passing bijzonder zuiver. Met een knal vanaf ruim twintig meter was hij in de 84ste minuut zelfs bijna trefzeker, maar Green pareerde zijn inzet. De daaropvolgende rebound was niet aan Falcao besteed.

Door de zege klimt United naar de negende plaats. De achterstand op koploper Chelsea bedraagt zeven punten. QPR staat vijftiende.