Van der Vaart: van Kleine Engel tot parodie op zichzelf

Reacties

Het contract van Rafael van der Vaart bij Hamburger SV wordt niet verlengd. Een wel erg wrang einde aan in totaal zes seizoenen HSV dreigt voor de publiekslieveling.

Van der Vaart: van Kleine Engel tot parodie op zichzelf

Als een verrassing kwam het nieuws zaterdagochtend al niet meer. Jarenlang was Van der Vaart een held in Hamburg, maar de laatste tijd brokkelde die lang onaantastbaar geachte status steeds verder af. Der Kleine Engel, zo doopten de fans van HSV de Nederlander ooit. Waar hij zich in twee periodes opwerkte tot halfgod, lijkt hij tegen het einde van zijn dienstverband steeds meer persona non grata te worden.

De eerste echte haarscheurtjes ontstonden op 4 februari, juist op de dag dat Van der Vaart voor het laatst scoorde voor HSV. Mede dankzij zijn rake strafschop wonnen Die Rothosen bij SC Paderborn (0-3), maar de spelmaker werd na 65 minuten naar de kant gehaald. Iets dat in de weken daarna tijdens de 2-1 overwinning op Hannover 96 (al in de rust) en tegen Bayern München (in de 8-0 veegpartij mocht Van der Vaart nog geen uur meedoen) vervolgens ook gebeurde.

Het verval was daarmee ingezet. Trainer Joe Zinnbauer deed tegen Borussia Mönchengladbach helemaal geen beroep op Van der Vaart, tegen Eintracht Frankfurt en Borussia Dortmund moest de 109-voudig international genoegen nemen met korte invalbeurten, terwijl hij tegen 1899 Hoffenheim weer een hele wedstrijd op de bank zat. Vorige week mocht hij tegen Hertha BSC wel weer 75 minuten spelen, maar ook Van der Vaart kon de smadelijke thuisnederlaag (0-1) niet voorkomen.

De laatste weken geen ongebruikelijk gezicht: Van der Vaart op de reservebank van Hamburger SV.
De laatste weken geen ongebruikelijk gezicht: Van der Vaart op de reservebank van Hamburger SV.

De huidige zestiende plaats zou voor HSV aan het einde van het seizoen play-offs om lijfsbehoud betekenen. De veilige vijftiende plaats moet het weliswaar slechts op doelsaldo aan Eintracht Frankfurt laten, hekkensluiter VfB Stuttgart heeft ook maar twee punten minder. HSV knokt tegen degradatie, daar is geen ontkennen meer aan. En bij vechtvoetbal heb je niet zoveel aan Van der Vaart. 'Hij is een slachtoffer van onze situatie. We spelen degradatievoetbal en dat past nu eenmaal niet bij zijn manier van spelen', zo liet toenmalig trainer Joe Zinnbauer anderhalve week geleden nog weten.

Toch hield ook Zinnbauer hem daarvoor nog lange tijd de hand boven het hoofd. In een 4-1-4-1-systeem ruimde hij voor Van der Vaart een plaatsje als een van de twee spelmakers in. 'In dit systeem speel ik ietsjes achter Lewis Holtby', vertelde hij toen aan Voetbal International. Ik ben dus geen 10, geen 6, eerder een nummer 8,5. Ik moet zeggen dat die rol me bevalt. De waarheid is dat we aan de bal niet altijd heel veel mogelijkheden hebben. Als ik iets meer teruggetrokken speel, kom ik vaker aan de bal.'

Parodie
Van blijdschap en optimisme is weinig sprake meer. Na de reuzenederlaag bij Bayern op Valentijnsdag kreeg de liefde tussen Van der Vaart en Hamburg al een flinke knauw. 'Een parodie op zichzelf', zo omschreef het Hamburger Abentblatt hem. Het weliswaar overtrokken oordeel paste perfect in de afgebrokkelde status van de Nederlander, van wie het toen al uitgesloten leek dat hij bij HSV zou blijven. De weg richting het avontuur bij Kansas City in de Verenigde Staten ligt sinds zaterdag ook officieel wagenwijd open.

Inmiddels is Zinnbauer ontslagen en heeft sportdirecteur Peter Knäbel het roer tot het einde van het seizoen overgenomen. Aan hem de taak om voor een nieuwe ontsnapping te zorgen. Vorig jaar voorkwam HSV de gang naar de Tweede Bundesliga door in de play-offs nipt te winnen van Greuter Fürth: 0-0 in de thuiswedstrijd, 1-1 in de return. De wrange conclusie is dat handhaving in deze jaargang het mooiste afscheid is dat Van der Vaart na in totaal zes jaar kan krijgen bij de Traditionsverein. Met een beetje pech zwaait de kleine engel echter af met degradatie en een rol als reserve. (Dolf van Aert)

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.