Van der Vaart ontsnapt met HSV na thriller aan degradatie

Hamburger SV heeft zich op een onwaarschijnlijke manier gehandhaafd in de Bundesliga. Met Rafael van der Vaart in de basis werd Karlsruher SC na verlenging geklopt (1-2).

Na de 1-1 in Hamburg ging HSV voorzichtig op jacht naar doelpunten, wat in de eerste helft de beste kans opleverde voor Van der Vaart (foto). Met zijn rechter kon hij vanaf de rand van de zestien uithalen, maar zijn schot belandde in de handen van Dirk Orlishausen. De Oranje-international, teruggekeerd in de basis, was in zijn rol verdedigend op het middenveld voor rust een van de beteren op het veld. Maar ondanks alle goede bedoelingen waren de kansen schaars.

De wedstrijd werd steeds leuker naarmate de minuten wegtikten. En in de tweede helft werd op een gegeven moment elke aanval een grote kans. Pierre-Michel Lasogga had na een doorgekopte corner de 0-1 op zijn voet, maar raakte de bal maar half. HSV drukte, waardoor Daniel Gordon aan de overkant bijna de openingstreffer binnen gleed.

Aandacht
Terwijl de pressie van HSV bijna onmenselijke vormen ging aannemen, was het opnieuw een speler van Karlsruher SC die aan de aandacht ontglipte. Van der Vaart verloor de bal. En een wippertje van Rouwen Hennings werd daarna door invaller Reinhold Yabo door de benen van Rene Adler geduwd (1-0). Met nog een klein kwartier op de klok leek dat de genadeklap.

Het Wildparkstadion in Karlsruhe zat bomvol voor dit cruciale duel.

HSV wist echter dat het sowieso al moest scoren om niet te degraderen, dus het ging verder waar het mee bezig was. Ondanks dat Karslruher SC massaal in de verdediging ging, volgden de kansen voor de bezoekers zich in rap tempo op. De grootste waren voor Lassoga en Cleber. Lassoga raakte met een harde kopstoot de paal, Cleber kopte een vrije trap van Van der Vaart van dichtbij naast. Maar het was bijna tien minuten een flipperkast in de zestien van de thuisclub.

Bliksemafleider
Zelfs de mee opgekomen verdediger Slobodan Rajkovic waagde een schot, dat door een uitgestoken hand werd geblokt. Alle ogen waren gericht op Van der Vaart, toen de bal recht voor het doel op de rand van de zestien werd gelegd. De Heemskerker bleek echter slechts bliksemafleider, want Marcelo Diaz lepelde uit stand de bal over de muur (1-1). Daarmee beloonde de kleine Chileen HSV op de valreep voor de vele kansen die zijn ploeg na rust gecreëerd had.

In de verlenging schakelde HSV een paar tandjes terug en werd er weer net zo voorzichtig gevoetbald als in de openingsfase. Maar vijf minuten voor het verstrijken van de tweede verlenging tikte invaller Nicolai Müller, die nog geen bal goed had geraakt, ineens een lage voorzet van Cleber binnen (1-2). Adler stopte bij het scheiden van de markt nog een penalty van Hennings. En zo ontsnapt HSV voor het tweede seizoen op rij via barragewedstrijden aan degradatie.