Van der Vaart leidt HSV naar winst, Schalke onderuit

Hamburger SV blijft op koers voor Europees voetbal dankzij twee doelpunten van Rafael van der Vaart. Schalke 04 leed een dure nederlaag op bezoek bij Eintracht Frankfurt.

Hamburger SV - Fortuna Düsseldorf 2-1Hamburger SV heeft drie belangrijke punten behaald met het oog op de plaatsen die recht geven op Europees voetbal. HSV, met matchwinner Rafael van der Vaart in de basis en zonder de geschorste Jeffrey Bruma, waren in eigen huis te sterk voor het lager geklasseerde Fortuna Düsseldorf.

Die Rothosen wonnen dankzij twee treffers in de eerste helft van aanvoerder Van der Vaart. Met name zijn tweede treffer was er een van grote klasse. De creatieve middenvelder wurmde zich langs een mêlee van verdedigers en plaatse de bal knap langs doelman Fabian Giefer. Namens de bezoekers bepaalde Dani Sahin nog voor rust de eindstand op 2-1.

Door de overwinning behoudt de ploeg van trainer Thorsten Fink de achtste plaats in de Bundesliga met 44 punten uit dertig wedstrijden. Düsseldorf blijft na hetzelfde aantal duels steken op de vijftiende plaats met dertig punten. Eintracht Frankfurt - Schalke 04 1-0Schalke 04, nog altijd zonder de geblesseerden Klaas-Jan Huntelaar en Ibrahim Afellay, heeft dure punten verspeeld op bezoek bij Eintracht Frankfurt. In de Commerzbank-Arena liet de ploeg van trainer Jens Keller grote kansen liggen en zag het tot overmaat van ramp ook een zuivere treffer afgekeurd worden.

Bij een 1-0 achterstand kwamen Die Königsblauen knap door over de rechterkant en was invaller Teemu Pukki trefzeker bij de voorzet van Julian Draxler. Volgens scheidsrechter Günter Perl was de bal vlak daarvoor over de achterlijn, waardoor de treffer werd afgekeurd. De herhaling toonde echter dat de bal niet over de lijn was.

Vlak voor rust was Schalke op achterstand gekomen door de treffer van Marco Russ, terwijl Michel Bastos daarvoor de uitgelezen mogelijk miste op de openingstreffer. Vanaf elf meter faalde de Braziliaan oog in oog met doelman Oka Nikolov. Ondank de nederlaag behoudt Schalke de vierde plaats met 46 punten. Frankfurt stijgt naar plaats zes met 45 punten.

Hannover 96 - Bayern München 1-6Met het oog op de heenwedstrijd in de halve finales van de Champions League tegen Barcelona (dinsdag) besloot Bayern-trainer Jupp Heynckes om Philipp Lahm, Javi Martínez en Arjen Robben op de bank te laten beginnen. Mario Mandzukic, geblesseerd en geschorst tegen Barcelona, werd zelfs helemaal buiten de wedstrijdselectie gelaten.

Maar ook zonder die vier kende de landskampioen een eenvoudige wedstrijd in Hannover: halverwege leidden de bezoekers al met 3-0. In de zestiende minuut schoot Lars Stindl de bal achter zijn eigen doelman na een actie van David Alaba en zeven minuten later maakte Franck Ribéry op aangeven van Claudio Pizzaro de tweede Bayern-treffer. Kort voor rust was de Peruviaan ook de aangever bij 0-3, die Mario Gomez voor zijn rekening nam. Bij aanvang van de tweede helft verving Robben Ribéry en hij zag Gomez na ruim een uur zijn tweede goal van de middag maken. Dat was meteen de laatste actie van de spits, die vervangen werd door de negentienjarige Emre Can. Pizzaro kwam in de laatste twintig minuten nog twee keer tot scoren, terwijl André Hoffmann de eer redde namens de thuisclub.

Borussia Dortmund - FSV Mainz 05 2-0Ook Dortmund komt komende week uit in de halve finales van de Champions League; Real Madrid komt woensdag op bezoek. Maar in tegenstelling tot Heynckes besloot trainer Jürgen Klopp van Die Schwarzgelben om thuis tegen Mainz aan te treden met zijn sterkste elftal.

De nummer twee van de Bundesliga kende een bliksemstart in het Signal Iduna Park, want Marco Reus opende al na dertig seconden de score. Reus, Mario Götze en Robert Lewandowski kregen nog in de eerste helft kansen op meer, maar Dortmund liet na de wedstrijd in een vroeg stadium te beslissen.

De thuisclub had de wedstrijd weliswaar volledig onder controle, maar de tweede treffer bleef lang uit. Pas in de 87ste minuut zorgde Lewandowski op aangeven van Lukasz Piszczek voor 2-0. De Pool scoorde voor de twaalfde keer op rij in een Bundesliga-wedstrijd.

Bayer Leverkusen - 1899 Hoffenheim 5-0Leverkusen stevent af op de derde plaats in Duitsland en op een rechtstreeks Champions League-ticket. Thuis tegen Hoffenheim maakte de ploeg geen fout. Stefan Kiessling zorgde na voorbereidend werk van André Schürrle in de zestiende minuut voor de voorsprong en acht minuten later kreeg Simon Rolfes een uitgelezen kans op 2-0, maar de middenvelder zag zijn strafschop gestopt worden door doelman Koen Casteels.

Wel moesten de bezoekers vanaf dat moment met tien man verder, aangezien Eugen Polanski een rode kaart kreeg vanwege zijn overtreding op Kiessling in het strafschopgebied. Met elf tegen tien besliste Schürrle na ruim een half uur de wedstrijd; hij schoot van buiten het strafschopgebied onhoudbaar binnen. Na rust liep Leverkusen nog uit naar 4-0, door een rake kopbal van Kiessling op aangeven van Dani Carvajal en ook Schürrle was voor de tweede keer trefzeker.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.