Van der Vaart helpt Ajax over dode punt

Rafael van der Vaart worstelde vanwege het uitblijven van doelpunten met het hoge verwachtingspatroon. Tegen FC Volendam hielp de aanvoerder zijn ploeg en zichzelf over het dode punt (5-1).

FC Volendam begon zoals verwacht in de Arena afwachtend. Voor het duel goed en wel was begonnen leek die houding al aan revisie toe. Ajax nam na vier minuten de leiding. Bij een voorzet van Tom Soetaers bevestigde Wesley Sonck zijn sprong- en kopkracht; 1-0.

Maar in plaats van dat de snelle voorsprong Ajax aanzette tot extra inspanningen de wedstrijd in een vroeg stadium in z'n voordeel te beslissen, liet de Amsterdamse formatie zich van een nonchalante kant zien. De Volendamse tegentreffer was tekenend voor de ingeslopen gemakzucht.

Julien Escudé, die met zijn slippertje per wedstrijd in de traditie van Frank de Boer past, gaf het slechte voorbeeld. Eerst verzuimde de Franse verdediger in te grijpen bij Dion Esajas, die in het vervolg keeper Bogdan Lobont op zijn weg vond. Bij het uitverdedigen ging Escudé opnieuw in de fout, en dit keer kon zijn doelman uiteindelijk de gelijkmaker van Esajas niet voorkomen; 1-1.

FC Volendam, dat aanvankelijk te veel ontzag leek te hebben, kreeg door de gelijkmaker meer lef. Rafael van der Vaart bracht de onervaren formatie van Henk Wisman terug in de realiteit. Met een afstandschot en een vrije trap zette de Amsterdamse aanvoerder in een tijdsbestek van vijf minuten zijn ploeg op een veilige marge van twee goals.

Met zijn twee doelpunten maakte Van der Vaart ook meteen een einde aan de kritiek, die hem ten deel was gevallen omdat hij dit seizoen nog niet scoorde. De international zelf vertelde niet te lijden onder dit hoge verwachtingspatroon, maar met zijn productiviteit tegen FC Volendam zal er toch een kleine last van zijn schouders zijn gevallen.

In ieder geval had hij Ajax in een comfortabele situatie gebracht, die in de tweede helft gelegenheid gaf de herstelde Zdenek Grygera en John Heitinga wedstrijdritme te laten opdoen. Vooral voor de laatste verdediger was een mooi moment als bekroning voor een lange revalidatie. De derde invaller aan Amsterdamse kant, Nicolae Mitea, deed een kwartier voor tijd van zich deed spreken; 4-1.

Hatem Trabelsi gaf op aangeven van Sonck een mooi sluitstuk aan het eenzijdige duel. Het voorbereidende werk op de vijfde Ajax-treffer was van Van der Vaart, die daarmee voldeed aan het verwachtingspatroon.