Van der Sar over alle pijnpunten van het beleid van Ajax

Reacties

Na vanavond komt een einde aan een turbulente maand voor Ajax. Sportief kende de Amsterdamse club een dramatische seizoenstart, terwijl de clubleiding op de transfermarkt eveneens een zwalkend gezicht toonde.

Van der Sar over alle pijnpunten van het beleid van Ajax

Reden voor VI om vandaag in het blad en op Premium groot uit te pakken met een exclusief interview met Edwin van der Sar, voorzitter van het veelbesproken technisch hart en toekomstig algemeen directeur van de club.

In het vraaggesprek worden alle pijnpunten van het beleid van Ajax besproken. Een kleine greep uit het interview: 

Op 8 mei weten jullie dat eind juli de voorronde van de Champions League begint, sportief en financieel cruciaal voor een seizoen. Waarom speelden jullie blufpoker en bleef de kwaliteitsinjectie uit?
'Zo makkelijk is het niet. We wisten heus wel dat er iets nodig was, en dan heb ik het niet alleen over het voetballende aspect. In de evaluatie kwamen we als technisch hart tot de conclusie dat er wel wat meer gif bij mocht. Spelers met een bepaald karakter, waarvan we er niet veel hadden. Daar zijn we al iets langer op de achtergrond mee bezig, aangezien we gingen scouten in Zuid-Amerika. Een bewuste keuze, waar Davinson Sánchez en Mateo Cassierra uit voort zijn gekomen. Twee Colombianen, met een andere mentaliteit dan een Nederlander of een Deen. Bij ons is alles netjes en goed geregeld, deze jongens hebben op een andere manier moeten knokken en vechten voor een kans. Dat brengt een ander soort karakter met zich mee. Luis Suárez is daar het ultieme voorbeeld van. Met de komst van die twee spelers denken we een goede keuze te hebben gemaakt, en daaromheen was het ook in bepaalde gevallen wachten op het juiste moment. Natuurlijk hadden we iemand als Bertrand Traoré eerder willen hebben, maar dat ging helaas niet.'

Toch blijft het zoeken naar de belangrijkste oorzaak van de mislukte start. Ligt het aan de matige scouting, aan het gebrekkige netwerk van Overmars, aan de zuinigheid van de RVC of aan iets anders?
'Het is nu natuurlijk makkelijk schieten, dat begrijp ik ook wel. Alles wordt geprojecteerd op de laatste weken. Als de resultaten tegenvallen bij Ajax, dan is dat het gevolg. Maar wij blijven rustig. En in de tussentijd is het natuurlijk wel zo dat we intern met elkaar keihard bezig zijn om te groeien. En dat gebeurt niet door elkaar alleen maar complimenten te geven.' 

Na vier jaar valt ook de technische beoordeling van Overmars niet positief uit. Hij heeft een aflopend contract. Gaat Ajax met hem verder?
'Dat zal in november, rond de aandeelhoudersvergadering, duidelijk worden. Stabiliteit in een organisatie is belangrijk, helemaal als je ziet hoe het bij Ajax in het verleden is geweest.'

Te veel aankopen stellen teleur.
'Dat weet ik niet, dat lijstje heb ik niet voor handen. Bovendien doen we het met elkaar, dus alles op één iemand afschuiven is te makkelijk. Natuurlijk is het niet prettig voor het technisch hart als versterkingen zoals Yaya Sanogo geen versterkingen blijken te zijn. Of iemand als Cuenca, die echt veel potentie had, maar alleen maar geblesseerd was. Maar je hebt plussen en minnen. De komst van Kasper Dolberg was niet unaniem, maar Marc maakte zich er hard voor, waardoor het doorging. Het is tweeledig, denk ook bijvoorbeeld aan de komst van spelers als Milik en Younes. Ik weet hoe wij intern met elkaar omgaan, ondersteunend maar ook hard tegen hard. Ik ben tevreden over hoe hij zijn rol vervult. Het rapportcijfer laat ik aan jullie.'

Van der Sar gaat in het interview eveneens dieper in op de komst van Heiko Westermann en Hakim Ziyech, evenals de stroeve start van Peter Bosz, de moeizame ontwikkeling van bepaalde talenten en het spanningsveld tussen de rvc en de clubleiding. De nieuwe VI ligt vanaf woensdag in de winkel. Het interview is ook te lezen op Premium.
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.