Van der Hart: 'Opa Cor kijkt met een glimlach naar beneden'

Hoewel hij het doel tijdens zijn debuut voor Ajax niet schoonhield, was Mickey van der Hart apetrots dat hij dinsdagavond in de bekerwedstrijd tegen ASWH (4-1) mocht debuteren voor de landskampioen.

Van der Hart: 'Opa Cor kijkt met een glimlach naar beneden'

'Heel bijzonder, dit is waar ik al die jaren hard voor gewerkt heb', klonk het na afloop opgetogen uit de mond van de negentienjarige doelman. Trainer Frank de Boer gaf Van der Hart een kans in het eerste van Ajax, omdat eerste doelman Jasper Cillessen in het bekertoernooi steevast aan de kant blijft en Kenneth Vermeer bij Jong Ajax moest opdraven in de Jupiler League omdat hij daar meer te doen zou krijgen. Dat bleek ook want de beloften van de Amsterdammers verloren met 4-0 van FC Dordrecht. Vermeer kampt nu trouwens met knieklachten.

Toch was het even code rood voor Ajax en Van der Hart, toen Michael van Dommelen in de achttiende minuut na balverlies van Stefano Denswil 1-1 maakte. 'Hij schoot 'm goed in, dus dat was wel even schrikken. Op dat moment de gelijkmaker, dus zuur. Maar goed, we hebben gewonnen. Dat telt.'

Cor van der Hart.
Cor van der Hart.

Met zijn debuut trad Van der Hart in de voetsporen van zijn opa Cor, die tussen 1947 en 1950 voor Ajax speelde en later als speler van Fortuna '54 uiteindelijk tot 44 interlands voor het Nederlands elftal kwam. Van der Hart senior kende daarna nog een lange trainersloopbaan. Zo was hij tot twee keer toe hoofdcoach van AZ en in 1974 assistent-coach bij Oranje. In de jaren tachtig vervulde hij die functie ook bij Ajax.

In 2006 overleed de generatiegenoot van Abe Lenstra op 78-jarige leeftijd. 'Ik heb er van tevoren nog over nagedacht. Ik denk dat hij nu met een glimlach naar beneden kijkt', reageerde de 59 jaar jongere kleinzoon Mickey bij het ter sprake brengen van zijn opa.

'Hij heeft me nooit bij Ajax zien voetballen, maar toen hij nog leefde kwam hij elke wedstrijd kijken. Ik vond het altijd leuk dat hij er was, zonder te beseffen wat voor grote speler hij vroeger is geweest. Wat dat betreft vind ik het mooi dat hij van bovenaf nu trots op mij kan zijn.'

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen