Van der Gaag weet bij Marítimo het doel te vinden

Mitchell van der Gaag is een opvallende naam in de topscorerlijst van Portugal. De Nederlandse verdediger luisterde zijn debuut voor Marítimo Funchal al op met een doelpunt. Zondag stak hij zichzelf naar de kroon door tegen Alverca twee keer te scoren. 'Ik word er niet voor betaald, maar het is wel een keer leuk om twee keer te scoren in een wedstrijd', aldus Van der Gaag.

'Ik heb vrijdag op televisie naar een andere wedstrijd gekeken. Daarin scoorde de centrale verdediger drie keer in een helft. Dat was aardig uniek.' Ondanks het goede voorbeeld moest Van der Gaag 'genoegen' nemen met een 'mindere' prestatie. De Nederlander dankt zijn doelpunten aan zijn kopkracht. 'Solo's, dat zou het echt uniek maken. Het waren drie kopballen. Ja, ik scoor altijd met het hoofd.' De vreugde van Van der Gaag <br />na een van zijn twee treffers <br />van afgelopen seizoen De Nederlander weet zich verzekerd van een basisplaats. Aanvankelijk was het even schrikken toen hij hoorde dat er zes spelers in aanmerking kwamen voor de een plaats centraal achterin. 'Ik had niet verwacht dat er zes spelers voor die plaats waren, maar ik heb me er niet mee beziggehouden. In de voorbereiding kreeg ik in de gaten dat ik zou gaan spelen. De trainer Nelo Vingada vond het de beste oplossing om met mij te beginnen.'

'De trainer kan beschikken over drie gelijkwaardige centrale verdedigers, waarvan ik er een ben. De andere twee hebben vorig seizoen gespeeld. Ik speel met de Braziliaan Paulo Sergio. Ook al zijn de anderen geblesseerd. Het is natuurlijk niet zo dat ik een paar wedstrijden achter elkaar slecht kan spelen, maar ik heb wel krediet opgebouwd.' Daar hebben zijn doelpunten een bijdrage aan geleverd.In de eerste vijf wedstrijden drie keer scoren. Voor Van der Gaag een ongekend, maar geen onbekend fenomeen. De 30-jarige verdediger, die deze zomer van FC Utrecht naar Marítimo Funchal overstapte, maakte het eerder mee bij Motherwell. In augustus 1996 tekende hij tegen Raith Rovers voor twee doelpunten, terwijl hij twee weken daarvoor tegen Dundee United al trefzeker was geweest. Hij kwam dat seizoen uit op zeven doelpunten. Een record in zijn carrière als profvoetballer. Dat was vijf jaar geleden. Toch doet zijn huidige club hem enigszins denken aan zijn eerste buitenlandse avontuur. 'Het voetbal is hier heel anders. Het Portugese voetbal staat bekend om het defensieve voetbal. Bij Maritimo valt het mee. De meeste ploegen spelen met drie man centraal achterin, wij spelen met vier man op lijn. Voor Portugese begrippen spelen we redelijk aanvallend. Ook het weer en de randzaken zijn hier anders. Maar de aandacht voor het voetbal is hier even groot.' Dat merkte hij vóór de aanvallen in Amerika. De UEFA Cup-wedstrijd tegen Leeds United was het gesprek van de dag. 'Het valt nu wel mee. De aanvallen in Amerika hebben ook hier een hele impact gehad.' Marítimo staat met een week vertraging tegenover Leeds United. 'We hebben niets te verliezen. Het is een mooie promotie voor de club en het eiland. In principe wint Leeds negen van de tien keer. Maar de 5-0 zege van zondag heeft het zelfvertrouwen vergroot.' Bovendien verloor Leeds twee jaar geleden na strafschoppen van Marítimo.

Bekijk hier al onze video's