Van der Gaag: 'Het is niet zo dat wat ik wil, gebeuren moet'

Reacties

Excelsior is met negen punten uit vijf duels en de bijbehorende zesde plaats misschien wel dé verrassing van dit (nog prille) seizoen. De grote architect achter het succes van de Kralingers is trainer Mitchell van der Gaag, die vorig seizoen als trainer in Nederland debuteerde bij FC Eindhoven.

Van der Gaag: 'Het is niet zo dat wat ik wil, gebeuren moet'

Van der Gaag had voor de eerste training van Excelsior slechts veertien spelers tot zijn beschikking. De coach noemde vervolgens een lijstje voetballers die hij graag zou verwelkomen. Op één speler na werden zij allemaal aangetrokken. 'Het is niet zo dat wat ik wil, gebeuren moet. Ferry de Haan (algemeen directeur, red.) en Wouter Gudde (commercieel directeur, red.) verdienen een groot compliment dat het gelukt is', vertelt de oefenmeester in gesprek met Voetbal International.

Excelsior, waar veel spelers afgelopen zomer vertrokken, laat zien dat het mogelijk is de selectie te versterken zonder veel geld uit te geven. 'Ik kende de situatie vanaf het begin en ben overal bij betrokken geweest. Spelers willen tegenwoordig altijd met de trainer praten voordat ze een beslissing nemen. Vind ik prima. Ferry en ik hebben het beeld van Excelsior geschetst. Ik speel geen spel, maak het niet mooier dan het is. Excelsior is voor niemand een plafond.'

De 44-jarige Van der Gaag heeft met Excelsior lijfsbehoud als doelstelling. Wordt het niet tijd om de doelen bij te stellen? 'Je wilt van mij horen dat we voor het linkerrijtje gaan, hè? Ik ga geen positie noemen. Het gaat om handhaven. We werden voor het seizoen bijna overal als degradatiekandidaat nummer één bestempeld, toch? Ik snapte dat heel goed, maar vond het geweldig. Dat hebben we natuurlijk wel gebruikt. Nu willen we meer en zijn we niet tevreden met minder. Ik vond het prachtig om te zien dat de teleurstelling na de nederlaag tegen ADO Den Haag zo groot was. Dat zegt veel.'

Mitchell van der Gaag bracht een groot deel van zijn carrière door in Portugal, waar zijn gezin nog altijd woonachtig is. De trainer van Excelsior vertelt alles over zijn thuissituatie, ervaring, ambities om in Nederland te trainen en manier van werken in een uitgebreid, openhartig interview met VI. De nieuwe Voetbal International ligt vanaf woensdag in de winkels.
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.