Van den Brom wacht zware klus bij onverslaanbare Been

Voetbal International blikt elke speelronde vooruit op topwedstrijden in Europa. Voor de vijftiende speelronde in de Belgische Eerste Klasse is dat het duel tussen RC Genk en Anderlecht van zondagavond (18.00 uur).

Van den Brom wacht zware klus bij onverslaanbare Been

RC Genk

Klassering: 2de plaats (32 punten uit veertien duels)
Vorm: W-W-W-W-W

Als enige ploeg in de Eerste Klasse heeft RC Genk zijn laatste zes competitieduels gewonnen. Met als resultaat dat de formatie van trainer Mario Been de achterstand op koploper Standard Luik heeft teruggebracht van tien punten tot één. En in de Europa League staat de drievoudige landskampioen na het 2-2 gelijkspel bij Rapid Wien met één been in de knock-outfase. 'De grootste verandering dit seizoen is dat mijn team niet meer in de war raakt', stelt Been, wiens elftal al zeventien officiële duels op rij ongeslagen is. 'We geven niet meer zo gemakkelijk een wedstrijd weg. Ook bij achterstand blijft RC Genk kansen creëren.'

Uitgelicht
Het basisteam van Been verschilt nauwelijks ten opzichte van vorig seizoen. Wel zag de voormalig trainer van Feyenoord, Excelsior en NEC zijn kern beduidend smaller worden. RC Genk heeft gekozen voor méér jeugd in de selectie. 'Vorig jaar had ik als wisselspelers Dani Fernández, Glynor Plet en Elyaniv Barda. Nu heb ik Siebe Schrijvers (17), Anthony Limbombe (19) en Sandy Walsh (18). Daar zit natuurlijk een heel groot verschil. Dat kan goed gaan maar ook fout. Jonge spelers hebben nog altijd dat welles-nietesaspect.'

Anderlecht

Klassering: 5de plaats (28 punten uit veertien duels)
Vorm: W-V-W-G-W

De kritiek aan het adres van trainer John van den Brom nam de voorbije weken groteske vormen aan. Zijn trainingsmethoden, selectiepolitiek, uitspattingen in de media; alles werd breed uitgemeten. Niettemin behaalde Anderlecht uit zijn laatste vier competitiewedstrijden tien punten; alleen de topper tegen Standard Luik bleef onbeslist (1-1). En afgelopen dinsdag was er de verrassing door in de Champions League gelijk te spelen tegen Paris Saint-Germain (1-1), dezelfde ploeg waartegen het in eigen huis met 0-5 was afgedroogd. De laatste duels heeft Van den Brom gekozen voor meer internationale ervaring, met onder anderen Oliver Deschacht, Anthony Vanden Borre en Demy De Zeeuw. Resultaat was dat de overgebleven jonkies Aleksandar Mitrovic, Chancel Mbemba en Dennis Praet zichtbaar beter functioneerden.

Uitgelicht
Demy de Zeeuw was belangrijk voor Anderlecht door bij Paris Saint-Germain de gelijkmaker voor zijn rekening te nemen. De 27-voudige Oranje-international kan voor het eerst dit seizoen rekenen op een serie wedstrijden in de basis. De voorbije drie officiële duels koos Van den Brom voor een extra middenvelder, waardoor De Zeeuw vóór het controlerende blok Sacha Kljestan-Luka Milivojevic stond geposteerd. Daarentegen komt Bram Nuytinck steeds minder aan bod. De voormalige verdediger van NEC verloor na zes speelronden zijn basisplaats. Sindsdien stond hij slechts twee van de acht competitieduels aan de aftrap. In de Champions League speelde hij twee van de vier keer de volle negentig minuten.

Onderlinge historie

Dankzij de invoering van de play-offs troffen RC Genk en Anderlecht elkaar de voorbije drie seizoenen liefst viermaal in één jaargang in competitieverband. In die twaalf ontmoetingen won Anderlecht acht keer, slechts tweemaal pakte Genk de volle winst. In 2012/13 bedroeg het aantal onderlinge duels zelfs zes. Want ook tijdens de halve finale om de beker van België was er een dubbele confrontatie. Beens RC Genk maakte in de return (1-0 winst) de met 0-1 verloren heenwedstrijd goed en schakelde het Anderlecht van Van den Brom vervolgens uit na strafschoppen. Tijdens de eerste speeldag van de laatste Play-off 1 verloor Paars-Wit, in april jl, voor eigen publiek met 1-2. Schlemiel van de dag was Bram Nuytinck. Na 37 minuten had de verdediger de score geopend. In de 88ste minuut miste hij bij een 1-2 achterstand evenwel een strafschop.

Datum Wedstrijd Uitslag Competitie
27/04/2012 RC Genk - Anderlecht 0-4 Play-Offs I
02/09/2012 Anderlecht - RC Genk 2-2 Eerste Klasse
23/12/2012 RC Genk - Anderlecht 2-4 Eerste Klasse
01/04/2013 Anderlecht - RC Genk 1-2 Play-Offs I
12/05/2013 RC Genk - Anderlecht 1-2 Play-Offs I

Bekijk hier al onze video's