Van den Brom twijfelt over De Zeeuw tegen Standard

Voetbal International blikt elke speelronde vooruit op spraakmakende wedstrijden. Voor de twintigste speelronde in Belgische Eerste Klasse is dat het duel tussen Anderlecht - Standard Luik van zondagavond (18.00 uur).

Van den Brom twijfelt over De Zeeuw tegen Standard


ANDERLECHT
Klassering Eerste plaats (55 punten uit 23 duels)

Vorm Het Anderlecht van trainer John van den Brom heeft goede zaken gedaan op de transfermarkt. Met Demy de Zeeuw (Spartak Moskou), Samuel Armenteros (Heracles Almelo), Anthony Vanden Borre (clubloos), Frank Acheampong (Buriram United) en Andy Nájar (DC United) heeft de regerend kampioen vijf nieuwelingen aan de selectie toegevoegd. Daarnaast is de veelbesproken captain Lucas Biglia alsnog voor de club behouden. Hierdoor heeft Anderlecht de groep versterkt, aangezien het aan de onderkant van de selectie enkele wisselspelers liet afvloeien. Paars-Wit won zijn laatste elf competitieduels.

Opvallend Of Demy de Zeeuw tijdens de topper tegen Standard Luik zal starten is twijfelachtig. Tijdens zijn debuut, het bekerduel met RC Genk (1-0 winst) van afgelopen woensdag, kampte de 27-voudige Oranje-international duidelijk met een gebrek aan wedstrijdritme. Zijn plaats werd na 52 minuten ingenomen door Samuel Armenteros. Van den Brom heeft al aangegeven dat Guillaume Gillet voorlopig géén strafschoppen meer neemt. De Belgische flankspeler miste tegen RC Genk voor de derde keer dit seizoen vanaf elf meter. Van de vijftien strafschoppen liet Anderlecht er liefst negen onbenut.

Afwezigen

Nájar (nog niet speelgerechtigd), Vanden Borre (conditionele achterstand). Onzeker: Mbokani (vrijdag nog niet teruggekeerd van het toernooi om de Afrika Cup) STANDARD LUIK
Klassering Vierde plaats (42 punten uit 24 duels)

Vorm De trainerswissel bij Standard Luik heeft qua resultaten goed uitgepakt. Tot het ontslag van Ron Jans eind oktober bezette de hoofdmacht na elf speelronden de twaalfde plaats in de Eerste Klasse met dertien punten (vier zeges). Nadien klom het team met de teruggekeerde Roemeen Mircea Rednic op de bank naar de vierde plaats (bij het eerste duel in het post-Jans-tijdperk fungeerde Peter Balette als interim). Dertien competitiewedstrijden leverden 29 punten op (negen overwinningen). Wel heeft Standard Luik beduidend aan attractiviteit ingeboet. Rednic laat de Rouches iets meer behouden voetballen. Van de laatste negen competitieduels verloren ze er evenwel slechts één.

Opvallend Bij Standard Luik was het tijdens de transferwindow een komen en gaan van voetballers. Zo werden er vraagtekens geplaatst bij het vertrek van voormalig AZ-linksback Sébastien Pocognoli naar Hannover 96. Bij de inkomende transfers begroette coach Rednic onder meer zijn landgenoten Adrian Cristea en George Tucudean. 'Cristea was een van mijn beste spelers bij Dinamo Boekarest toen we in 2006/2007 kampioen werden', vertelt de coach. Ook de van Dijon overgekomen Ivoriaan Zie Diabaté debuteerde onder Rednic.

Afwezigen

Geen. Ron Jans verschafte zichzelf in oktober bij Standard Luik respijt van een week door de topper tegen Anderlecht tegen alle verwachtingen in met 2-1 te winnen. In competitieverband hebben De Rouches in Brussel de laatste jaren zelden aansprekende resultaten behaald. De laatste uitzege van Standard op Anderlecht dateert van november 2003, het werd destijds 1-4. Nadien won de club alleen tijdens de play-offs in het seizoen 2010/11 met 1-3. Vorig seizoen won Anderlecht met 5-0 tijdens de reguliere competitie. In de laatste twintig minuten liep het team van toenmalig coach Ariël Jacbos uit door vier keer (!) te scoren.

Seizoen Wedstrijd Uitslag
2007/08 Anderlecht - Standard Luik 0-0
2008/09 Anderlecht - Standard Luik 4-2
2009/10 Anderlecht - Standard Luik 1-1
2010/11 Anderlecht - Standard Luik 2-0
2011/12 Anderlecht - Standard Luik 5-0


Tekst: Vincent Okker

Bekijk hier al onze video's