Van den Brom kan Adriaanse evenaren tegen FC Twente

Reacties

In de aanloop naar elke wedstrijd in dit Eredivisie-seizoen duikt Voetbal International, met behulp van Opta, in de statistieken. Telkens staan we stil bij acht feiten. Voor AZ is de thuiswedstrijd tegen FC Twente een generale repetitie voor de KNVB-bekerfinale.

Van den Brom kan Adriaanse evenaren tegen FC Twente
Speelronde: 32
Aftrap: zaterdag 22 april, 19.45 uur
Scheidsrechter: Siemen Mulder

• Voor AZ is het duel met FC Twente de generale repetitie voor de KNVB-bekerfinale tegen Vitesse op 30 april. De Tukkers staan zevende en lijken zeker van die notering. Play-offs zal dit FC Twente niet opleveren door de opgelegde straf wegens de financiële puinhoop.

• AZ en FC Twente stonden in de strijd om Eredivisie-punten 37 keer eerder tegenover elkaar in Alkmaar. De thuisploeg trok tot nu toe zestien keer aan het langste eind en moest elf keer zijn meerdere erkennen in FC Twente. Tien keer voegden beide teams één punt toe aan hun totaal na een onderlinge confrontatie.

• Onder leiding van John van den Brom verloor AZ nog niet van FC Twente in de Eredivisie. De trainer kwam drie keer tot winst tegen de Tukkers en speelde tweemaal gelijk. In al deze ontmoetingen scoorde AZ ten minste twee keer.

• Over Van den Brom gesproken: de oefenmeester boekte tot nu toe 44 Eredivisie-zeges in dienst van AZ. Bij een overwinning op FC Twente evenaart de oud-middenvelder Co Adriaanse (45 zeges). De topdrie wordt gevormd door George Kessler (87 overwinningen), Louis van Gaal (80) en Gertjan Verbeek (50).

Vlak voor de winterstop won AZ met 1-2 bij FC Twente.
Vlak voor de winterstop won AZ met 1-2 bij FC Twente.

• AZ speelde deze Eredivisie-jaargang al negen keer gelijk in eigen huis. Nog nooit kwamen de Alkmaarders in een seizoen tien remises overeen voor eigen publiek.

• FC Twente kan voor het eerst tijdens deze Eredivisie-jaargang twee uitwedstrijden op rij verliezen. De ploeg van trainer René Hake verloor het laatste uitduel van FC Utrecht: 3-0.

• Sinds februari maakten maar twee spelers van FC Twente een doelpunt buiten Enschede: Fredrik Jensen (drie) en Enes Ünal (twee).

• Ünal is met zeventien goals nog altijd in de race voor de topscorerstitel in de Eredivisie. De negentienjarige aanvaller uit Turkije kan de eerste FC Twente-speler met minimaal achttien goals in één seizoen worden sinds Luuk de Jong (25 goals) in 2011/12.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.