Van den Brom: 'Het was billenknijpen en niet verdiend'

Hoewel AZ de hele tweede helft met de rug tegen de muur stond, konden de Alkmaarders na afloop wel lachen. De 1-0 voorsprong werd tot vreugde van Aron Jóhannsson, Thom Haye en trainer John van den Brom vastgehouden.

Jóhannsson had na afloop de grootste grijns op zijn gezicht.  Hij maakte voor het eerst sinds april weer een competitiedoelpunt. 'Een geweldige voorzet van Thom Haye en een goede goal', zo analyseerde de Amerikaanse spits die vorig seizoen tot zeventien competitiedoelpunten kwam maar in de huidige voetbaljaargang tot voor kort door blessures aan de kant moest toekijken. 'Het is goed weer te scoren, al zijn de drie punten het belangrijkste', vervolgde hij bij de NOS. 'Als aanvaller leef je voor doelpunten en het was al even geleden. Er valt nu wat druk van mijn schouders.'

Dat de overwinning nauwelijks verdiend was, deerde hem niet. 'Ik weet niet wat er na rust gebeurde, maar Vitesse was wel erg goed. Ze maakten het ons heel moeilijk, gelukkig hebben we door te vechten de drie punten gepakt. Een gestolen overwinning? Nee, dat vind ik niet. Voor rust waren wij beter.'

Uitblinker
Haye was bij AZ de uitblinker en bovendien belangrijk met zijn assist bij het enige doelpunt. In de slotfase werd de negentienjarige middenvelder annex aanvaller gewisseld. 'Het gaat wel hoor, maar ik kreeg een paar tikken te verwerken in de tweede helft. We hebben er hard voor moeten vechten en ik ben heel blij dat ik belangrijk heb kunnen zijn voor het team.'

'In het begin was ik wat zoekende', doelde de negentienjarige Haye voor de camera's van FOX Sports op zijn eerste wedstrijden van dit seizoen. 'Ik kan nu doen wat in me opkomt. Ik krijg heel veel vertrouwen van de staf, ook na die eerste wedstrijden.'

Van den Brom erkende vooral opgelucht te zijn. 'De eerste helft was goed van onze kant, maar we moeten natuurlijk wel eerlijk zijn: de tweede helft was het alleen Vitesse dat aanspraak maakte op een goal. Desondanks heb ik genoten van mijn jongens. Ze hebben alles gegeven om de punten te pakken, maar over het voetbal hoeven we het niet te hebben. Dat moet een stuk beter dan in de tweede helft. Het was billenknijpen en helemaal niet verdiend. Gelukkig was Esteban heel erg goed vandaag. Dit soort wedstrijden heb je één keer per jaar, dat alles mee zit. Maar de punten zijn natuurlijk wel mooi en lekker.'