Van de Looi bespeurt angst om te winnen bij Willem II

Volgens Erwin van de Looi kan Willem II enkel in de spiegel kijken na de wedstrijd tegen Excelsior waarin het een zege uit de handen liet glippen (1-1). De terugval van de Tilburgers in de tweede helft was ook voor de coach onverklaarbaar.

Door de remise wacht Willem II halverwege september nog altijd op de eerste competitiezege van het kalenderjaar in eigen huis. Een statistiek die misschien ook wel in de hoofden van de spelers zit. 'Het leek wel of de ploeg bang was om te winnen', zegt Van de Looi bij de NOS. 'Als je een tijdje niet hebt gewonnen, dan sluipt dat erin. Als ik zie wat we in de eerste helft op de mat legden, dat was prima. We hadden alleen een tweede goal moeten maken.'

De opvolger van Jurgen Streppel benadrukte naar eigen zeggen in de rust nog dat Willem II vooral niet moest verslappen. Druk blijven zetten en het initiatief houden, dat was het idee. 'Dat heb ik niet teruggezien. We gingen achteruitlopen in plaats van vooruit. In de tweede helft kregen Koolwijk en Bruins veel tijd aan de bal, dat zijn de twee beste spelers van Excelsior. Zoals wij speelden, riepen we de problemen over onszelf af. Dat is ons wat dat betreft gelukt.'

Van der Gaag
Waar Willem II met vijf punten uit zes duels al vroeg in het seizoen in de buurt staat van de hoek waar de klappen vallen, daar geniet Excelsior voorlopig van de plaats in de subtop. Al blijft trainer Mitchell van der Gaag bij voorkeur met beide voeten op de grond. 'Je moet ervan genieten, alleen je moet het ook weer iedere week kunnen laten zien. Op dit moment zit alles mee, er zit een goede drive in de ploeg. Alleen we zijn pas zes wedstrijdjes ver.'

Van der Gaag zag met lede ogen aan hoe zijn ploeg zwak startte in Tilburg. Al na zes minuten stond Willem II op voorsprong. 'De eerste twintig minuten waren heel matig van onze kant. In de rust heb ik het team erop aangesproken. Je kunt verliezen en achterstaan, maar niet op deze manier. In de tweede helft speelden we met een andere instelling en de wissels pakten goed uit. Wij weten dat we niet plotseling tot de subtop behoren en wij weten ook dat we voor handhaving spelen, niet meer en niet minder.'