Van Bronckhorst mist wil om te winnen, Kuijt mist scherpte

Trainer Giovanni van Bronckhorst verbaasde zich over de zwakke eerste helft van Feyenoord tegen FC Groningen (1-1). Aanvoerder Dirk Kuijt trok het zich persoonlijk aan dat hij de Rotterdammers een week voor de KNVB-bekerfinale niet naar de zevende zege op rij schoot.

Feyenoord keek halverwege tegen een 1-0 achterstand aan, waardoor het na zes Eredivisie-overwinningen op rij dreigde te gaan verliezen. Van Bronckhorst zag voor rust niks terug van het goede spel tijdens die zegereeks. 'Er was een groot verschil met de afgelopen wedstrijden. We deden niks wat we de weken daarvoor goed deden. We creëerden nog steeds kansen, maar we bereikten in de eerste helft niet het niveau van de afgelopen weken.'

Van Bronckhorst had er een verklaring voor. 'Het belangrijkste is dat je de absolute wil moet tonen om te winnen. Dat hebben ze de tweede helft wel laten zien. We hadden ook kunnen winnen, maar dan moet je scoren.' Kuijt deelde de mening van zijn trainer. 'Ik vond onszelf tijdens de training de hele week erg scherp. Maar alles wat we opgebouwd hebben, deden we tijdens de eerste helft niet goed. Het team reageerde geweldig in de tweede helft. We creëerden heel veel kansen.'

In tegenstelling tot de vorige drie thuisduels had Dirk Kuijt het vizier zaterdagavond niet op scherp staan.

'Het enige dat we onszelf kunnen verwijten, is dat we 'm er niet in kregen', vervolgde de 35-jarige routinier, die zijn laatste vier officiële duels in De Kuip vijf keer had gescoord. Ook nu waren de kansen er weer. 'Met name ik had de mogelijkheid de trekker over te halen. Waar ik normaal wel die scherpte heb, lukte dat vandaag niet. Ik had misschien wel twee of drie goals kunnen maken. Daar moet ik me overheen zetten. Ik moet zorgen dat ze er volgende week wel ingaan.'

Daarmee doelde Kuijt op de KNVB-bekerfinale tegen FC Utrecht. Hij maakt zich acht dagen voor dat belangrijke duel niet al te veel zorgen over het matige optreden tegen Groningen. 'Als je de afgelopen periode bekijkt, gaat het beter en beter. Het is jammer dat we die lijn niet hebben doorgetrokken. Misschien is het ook wel goed om eventjes wakker geschud te worden.' Ook Van Bronckhorst maakt zich weinig zorgen, ook niet om de derde plaats. 'Woensdag moeten er weer staan tegen Heracles.'