Van Beek helpt Feyenoord over dode punt heen tegen PEC

Feyenoord heeft de derde plaats in een rechtstreeks gevecht tegen PEC Zwolle met succes verdedigd: 2-0. Na een weinig verheffende eerste helft zorgde een doelpunt van Sven Beek voor de bevrijding van de Rotterdammers.

Het treffen in De Kuip ging weliswaar tussen twee ploegen die elkaar tot dusverre geen punt ontliepen in de Eredivisie, maar het verhaal van beide subtoppers is compleet verschillend. Waar PEC na een uitstekende seizoenstart alweer drie wedstrijden wachtte op een zege in de Eredivisie, joeg het dit seizoen dramatisch begonnen Feyenoord tegen de bekerwinnaar alweer op de vijfde overwinning op rij.

Opnieuw bleek dat die zegereeks is gestoeld op de defensie, de minst gepasseerde van de Eredivisie. Met Van Beek en Terence Kongolo als defensief hart gaf Feyenoord tegen de gegroepeerd verdedigende ploeg van trainer Ron Jans nauwelijks kansen weg. Daartegenover stond dat de op de counter speculerende Zwollenaren zelf ook amper een krimp gaven. In de eerste helft had alleen Jens Toornstra het doel van de in De Kuip teruggekeerde huurling Warner Hahn serieus onder vuur genomen.

De vreugde is groot bij Jean-Paul Boëtius nadat hij de wedstrijd tegen PEC Zwolle heeft beslist.

Voor de verandering brak het gebrek aan echte kansen Feyenoord nu eens niet op. In de eerste zes duels van het seizoen blonken de Rotterdammers nog uit in het missen van kansen getuige de magere productie van vier treffers, zaterdagavond was dat in de directe gevecht om de derde plaats zeker niet het geval. Want toen Van Beek vlak na rust dankzij Jean-Paul Boëtius en Kongolo de bal voor zijn voeten kreeg, aarzelde de twintigjarige verdediger geen moment: 1-0.

Het was wel typerend voor de wedstrijd dat uitgerekend Van Beek de thuisploeg op voorsprong zette, want behalve Toornstra hadden de aanvallers van Feyenoord – Colin Kazim-Richards en Boëtius - tot dan toe weinig klaargespeeld. Daar kwam na een uur echter alsnog verandering in toen een voorzet van Kazim-Richards voor de voeten van Boëtius belandde. De door de liesblessure van Elvis Manu weer in de basis gestarte linksbuiten benutte het buitenkansje dankbaar.

Want daarmee gaf de na de bekernederlaag tegen Go Ahead Eagles op de bank belande aanvaller toch nog enige glans aan zijn eerste basisoptreden, waarin hij aantoonde dat hij zijn vormdip nog altijd niet helemaal achter zich heeft gelaten. Desondanks was zijn tweede treffer van het seizoen wel voldoende om Feyenoord een comfortabel laatste half uur te bezorgen, waarin de zegereeks en de derde plaats niet meer in gevaar kwamen. PEC Zwolle staat voorlopig vijfde met drie punten minder.