Van Basten wil zich tegen Roda verzekeren van play-offs

"

Van Basten wil zich tegen Roda verzekeren van play-offs

data-height="112" data-width="397" data-align="left" data-caption="

" src="http://www.vi.nl/upload/ed0cd60a-2dbf-4097-a6ff-9b2d348db277_image1890232217322957813.jpg" /> Roda JC Kerkrade en SC Heerenveen staan zondagmiddag (12.30 uur) in de Eredivisie voor de 21ste keer tegenover elkaar in Kerkrade. Tien keer was de thuisploeg te sterk en vier keer eindigde het duel in een gelijkspel. De bezoekers slaagden er zes keer in drie punten mee te nemen. Voor Roda JC wachten nog enkele cruciale weken. De Limburgers hoopten dit seizoen gevrijwaard te blijven van degradatievoetbal, maar die doelstelling is mislukt. Vrijwel het gehele seizoen bivakkeerde de ploeg van Ruud Brood in de gevarenzone. Slechts zes competitieduels werden gewonnen, terwijl de club liefst twaalf keer gelijkspeelde.

Met Frank Demouge, die in de winterstop werd gehuurd van het Engelse Bournemouth, hoopte Roda JC met een meer opportunistische speelstijl op resultaat. Demouge is zeker van waarde geweest, maar het nieuwe spelbeeld leverde niet het gewenste resultaat op. Roda JC speelt veelvuldig de lange bal op Demouge, waarbij topschutter Sanharib Malki om hem heen voor gevaar moet zorgen.

De wisselvalligheid van Roda JC was lange tijd ook in het noorden van het land zichtbaar. Tot februari sprak iedereen bij SC Heerenveen over een verloren seizoen. De Friezen hadden veel moeite om tegen de mindere ploegen in de competitie het spel te maken en zakten weg richting de degradatiezone.

De vrees nam toe, maar op dat moment stond het elftal van Marco van Basten op. Filip Djuricic kreeg een vrije rol als linksbuiten, met Joey van den Berg werd het middenveld versterkt, en tegen de topploegen werden zeer sterke resultaten geboekt. SC Heerenveen won liefst zes keer op rij en nestelde zich in de subtop, waardoor het mogelijk in de komende weken nog een gooi kan doen naar Europees voetbal. Net op tijd werd de juiste balans in het elftal van de Friezen gevonden. Vorig seizoen kwam hij tot vijfentwintig treffers, dit seizoen staat de teller op zeventien doelpunten. Sanharib Malki heeft in Limburg veel indruk gemaakt als geoliede doelpuntenmachine. De Syrische spits zou al in de belangstelling staan van verschillende topclubs, maar wil eerst het seizoen bij Roda JC goed afsluiten.

Malki heeft de kwaliteiten om op de juiste momenten positie te kiezen. De aanvaller kan uit het niets toeslaan en is daardoor een speler die de volledige aandacht opeist van de verdediging van de tegenstander. Met Frank Demouge kreeg hij sinds de winterstop een aanvaller erbij die de strijd aangaat.

In Friesland beschikken ze eveneens over een koele afmaker. Alfred Finnbogason werd vol twijfels door de buitenwacht binnengehaald, maar de keuze van technisch directeur Johan Hansma bleek ijzersterk. Waar de IJslandse spits bij het Belgische SC Lokeren nog moeite had om het net te vinden, scoort hij in Heerenveen aan de lopende band.

Liefst 24 goals maakte Finnbogason dit seizoen tot nu toe en daarmee heeft hij een groot aandeel in de wederopstanding van SC Heerenveen. In de winterstop was er al volop belangstelling voor de spits, maar hij gaf er de voorkeur aan om het seizoen in Friesland af te maken. De grote vraag is dan ook of de club in staat is om de doelpuntenmachine in de zomerstop te behouden voor de club. Ruud Brood kondigde vooraf al aan dat het vizier volledig is gericht op de play-offs. Komende week wacht een tweeluik met De Graafschap. Het moet de eerste hobbel vormen op weg naar lijfsbehoud. Iedereen in Limburg kan zich nog de ontsnapping van een paar jaar geleden herinneren tegen SC Cambuur.

Ook dit keer is handhaving in de Eredivisie cruciaal voor Roda JC. De Limburgers moeten de komende weken toeslaan en daarom zal de club het duel met SC Heerenveen benaderen als een generale repetitie, waarbij het van groot belang is dat spelers ongeschonden uit de strijd komen.

Bij SC Heerenveen is het vizier eveneens op de play-offs gericht, maar dan de strijd om Europees voetbal. Tot een paar maanden geleden nog een kansloos doel, maar inmiddels zijn de Friezen zich ervan bewust dat ze het niet meer weg moeten geven. Na een ijzersterke serie volgden verliespartijen tegen AZ en FC Utrecht. Daardoor is de ploeg nog altijd niet zeker en zal het vanmiddag zelf moeten toeslaan om het ticket definitief te bemachtigen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen