Van Basten: 'Ranieri heeft een filmscenario geschreven'

Reacties

Marco van Basten gaat in de nieuwste editie van Voetbal International dieper in op de onwerkelijke landstitel van Leicester City. 'Spelers die een beetje succes hebben, beginnen vaak iets te snel in hun eigen grootheid te geloven', stelt de columnist.

Van Basten: 'Ranieri heeft een filmscenario geschreven'

'Leicester verdient het kampioenschap in de Premier League omdat het een ploeg zonder sterren is. Als ze goed voetballen, is dat meegenomen. Ze beseffen dat ze het in de eerste plaats van keihard werken moeten hebben. Daardoor houden ze het ook zo lang vol. Op karakter.

Op de eerste speeldag van dit seizoen in Engeland zag ik Leicester met 4-2 Sunderland verslaan. Ik werd aangenaam verrast door de spirit in dat team. Ik herinner me nog dat Patrick van Aanholt zoek werd gespeeld door ene Riyad Mahrez, die twee keer scoorde. Leicester nam het initiatief en maakte er een aantrekkelijke wedstrijd van. Leuke ploeg, dacht ik. Een hecht collectief.

Dit bleek een succesformule te zijn, want bij Leicester zit het nog steeds perfect in elkaar. Ik denk dat Claudio Ranieri, de 64-jarige Italiaanse coach, het hoofdzakelijk heeft gedaan met een kern van dertien of veertien spelers die ongelooflijk fit, gemotiveerd en toegewijd zijn geweest. Daarnaast moet je de mazzel hebben dat je in het begin kan aanhaken.

Langzaam maar zeker nestel je je steeds dieper in de top en dan is het een kwestie van vasthouden en niet meer loslaten. Het is veelzeggend dat ze tussen 5 maart en 3 april vier wedstrijden op een rij met 1-0 in hun voordeel beslisten. En dan zie je hoe een club, die vorig jaar nog bijna degradeerde en qua begroting als zeventiende had moeten eindigen, de zo verzakelijkte voetbalwereld op zijn kop kan zetten. Je zou het kunnen vergelijken met een landstitel van Willem II in Nederland. Dat is gelukkig nog het mooie van voetbal.'

Van Basten houdt in zijn tweewekelijke column onder meer zijn eigen rol als trainer tegen het licht. Daarnaast analyseert hij het kampioenselftal van Leicester. Zijn bewondering gaat vooral uit naar Ranieri. 'Zijn eigen carrière zat een beetje in het slop. En dan komt ineens deze succesformule... Dat is toch het voordeel van een coach die lang in het vak zit; hij laat zich niet zo snel leiden door emoties. Hij feest niet uitbundig mee als het goed gaat en begint niet af te geven op zijn spelers na een reeks slechte prestaties. Voetballers voelen dat ook en dan ontstaat er een klik. Ranieri heeft in Leicester een filmscenario geschreven.'

De nieuwe Voetbal International, met de column van Marco van Basten, ligt vanaf woensdag in de winkels en is hier te bestellen.
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.