Van Basten maakt honderd vol tegen Luxemburg

Voor Marco van Basten is de EK-kwalificatiewedstrijd die het Nederlands elftal zaterdag speelt tegen Luxemburg van bijzondere statistische waarde. Voor de bondscoach is het thuisduel in De Kuip zijn honderdste wedstrijd in Oranje-dienst.

Van Basten maakt honderd vol tegen Luxemburg

Van Basten speelde tussen 1983 en 1992 als aanvaller 58 interlands en heeft als coach van de nationale ploeg inmiddels 41 keer op de bank gezeten.

Als negentienjarige aanvaller van Ajax beleefde Van Basten op 7 september 1983 zijn debuut voor het Nederlands elftal. Hij speelde in het Groningse Oosterpark de volle negentig minuten in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen IJsland (3-0 zege), maar kwam daarin niet tot scoren.

De eerste van zijn 24 interlanddoelpunten maakte hij in zijn tweede interland, het oefenduel met België op 21 september van datzelfde jaar. Van Basten maakte zijn goals in slechts achttien van de 58 interlands die hij speelde.

Slechts twee keer scoorde hij vaker dan één keer in een wedstrijd van Oranje: tijdens het EK 1988 tegen Engeland (3-1 zege, drie goals) en in de EK-kwalificatiewedstrijd in 1990 op Malta (8-0 overwinning, vijf goals). Van Basten besloot zijn interlandloopbaan met een droeve reeks van acht duels zonder doelpunt, een negatief persoonlijk record in Oranje-dienst.

Kader Als speler Als coach Totaal
WK-kwalificatie 14 12 26
WK-eindronde 4 4 8
EK-kwalificatie 15 10 25
EK-eindronde 9 0 9
Vriendschappelijk 16 15 31
Totaal 58 41 99

Met dat aantal bezet daarmee de vijfde plaats op de ranglijst aller tijden van Oranje. Hij moet Bob Glendenning (87), Dick Advocaat (55), Rinus Michels (53) en Elek Schwartz (49) voorlopig nog voor zich dulden.

Nederland verloor tot nu toe pas vier van die 41 wedstrijden onder Van Basten: thuis tegen Italië (1-3), op het WK 2006 tegen Portugal (1-0), uit tegen Zwitserland (2-1) en vorige maand het EK-kwalificatieduel in en met Roemenië (1-0).

Wat het lage percentage nederlagen (tien procent) betreft kan alleen het Oranje van bondscoach Frank Rijkaard (1998-2000) zich meten met het huidige nationale team. Onder Rijkaard verloor Nederland slechts twee van zijn 22 wedstrijden.

Van Basten gebruikte in zijn periode als bondscoach tot dusverre 54 spelers, van wie Liverpool-aanvaller Dirk Kuijt de meeste wedstrijden speelde (33). Een grote groep van zeventien spelers hebben maximaal twee interlands op hun naam staan onder leiding van Van Basten.

De keuzeheer liet in zijn 41 interlands 32 spelers debuteren: Romeo Castelen, Dave van den Bergh, Jan Kromkamp en Collins John waren op 18 augustus tegen Zweden de eersten, Andwelé Slory en Orlando Engelaar op 2 juni van dit jaar tegen Zuid-Korea (2-0 zege) de laatsten.

Van Basten kan komende zaterdag bij winst op Luxemburg deelname aan het EK 2008 in Oostenrijk en Zwitserland veiligstellen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen