Van Basten krijgt gelijk met efficiënte zege op Go Ahead

Reacties

SC Heerenveen heeft met een 2-0 overwinning op bezoek bij Go Ahead Eagles het gelijk bewezen van trainer Marco van Basten. De gewezen topspits liet de veelgeprezen Hakim Ziyech pas in de slotfase opdraven als invaller. De drie punten waren toen al in veilige haven, al ging het niet eenvoudig. Door de zege blijft Heerenveen zesde, Go Ahead staat twaalfde.

Van Basten krijgt gelijk met efficiënte zege op Go Ahead

Van Basten twijfelde deze week of hij Ziyech na zijn schorsing tegen PSV weer moest laten terugkeren in zijn basiself. Mede vanwege de 3-0 overwinning op de Eindhovenaren koos de trainer van de Friezen er uiteindelijk voor de fijnbesnaarde spelmaker op de bank te houden, maar of dat tegen Go Ahead nou het gewenste effect had valt te betwijfelen.

Heerenveen gaf aanvankelijk weliswaar nauwelijks kansen weg tegen de ploeg van trainer Foeke Booy, maar creëerde zelf ook helemaal niets. Pas toen de negentienjarige Joost van Aken (foto boven) een corner van de een jaar jongere Daley Sinkgraven achter Go Ahead-doelman Stephan Andersen kopte, kwam het aanvalsspel enigszins op gang.

Zonder spelmaker Hakim Ziyech was Alfred Finnbogason relatief onzichtbaar. Hier verliest de IJslandse spits een kopduel van Jop van der Linden. In de slotfase tekende hij desondanks wel voor de 0-2.
Zonder spelmaker Hakim Ziyech was Alfred Finnbogason relatief onzichtbaar. Hier verliest de IJslandse spits een kopduel van Jop van der Linden. In de slotfase tekende hij desondanks wel voor de 0-2.

Eerder in de wedstrijd stond Andersen met een uitworp in de voeten van Bilal Basaçikoglu nog aan de basis van de eerste kans van Heerenveen, maar in de laatste minuten voor rust hield de ervaren Deense sluitpost zijn ploeg op de been door schoten van Alfred Finnbogason en Marten de Roon uit zijn doel te houden. Een halve omhaal van Joey van den Berg vloog maar net naast.

Heerenveen moest daardoor nog even vrezen dat de knappe zege op PSV geen vervolg zou krijgen in Deventer. Want na rust opende Go Ahead de jacht op de gelijkmaker. Ditmaal toonde Kristoffer Nordfeldt zich een bekwaam sluitpost bij twee schoten van Erik Falkenburg. Xander Houtkoop had daarvoor in kansrijke positie al voorlangs geschoten.

Of Van Basten het gelijk aan zijn zijde had door Ziyech op de bank te houden bleef daardoor lang onzeker, totdat Finnbogason een kwartier voor tijd uit een snelle tegenstoot op aangeven van Basaçikoglu simpel zijn 27ste competitietreffer kon binnentikken. Ziyech mocht daarna nog invallen, maar kon zijn stempel in de laatste tien minuten niet meer drukken. Desondanks is Heerenveen zesde. Go Ahead is met 37 punten nog altijd niet helemaal zeker van handhaving.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.