Van Basten kiest zoals altijd weer zijn eigen weg

Reacties

De trainerscarrière van Marco van Basten is er een met pieken, dalen en zo nu en dan een haarspeldbocht. Een loopbaan vol twijfels en verrassingen in vogelvlucht.

Van Basten kiest zoals altijd weer zijn eigen weg

De laatste wending in Van Bastens loopbaan is niet de meest opmerkelijke. Niet dat zijn overstap van AZ naar de technische staf van Oranje in de lijn der verwachting lag, integendeel zelfs. Maar met zijn eigenzinnige en soms totaal onnavolgbare keuzes heeft Van Basten de lat wat dat betreft bijzonder hoog gelegd.

Denk aan zijn keuze om aan het begin van afgelopen seizoen afstand te doen van het hoofdtrainerschap van AZ. Vanwege de enorme druk en stress die bij het hoofdtrainerschap kwamen kijken koos San Marco bewust voor een rol in de luwte. Een dappere en opvallende stap. In de door zelfzucht en ego's geregeerde voetballerij voelde Van Basten zich er niet te groot voor een stapje terug te doen.

Die beslissing was kenmerkend voor de trainerscarrière van Van Basten, die wordt gekenmerkt door daverende verrassingen, onorthodoxe keuzes en eigenzinnigheid. Van Bastens loopbaan als zelfstandig trainer begon in 2004 bij Oranje. Het hoogtepunt van zijn termijn bij Oranje was zonder meer de fantastische groepsfase op het EK van 2008, waarin Oranje op indrukwekkende wijze afrekende met grootmachten Italië (3-0), Frankrijk (4-1) en outsider Roemenië (2-0). Een dieptepunt was de uitschakeling direct daarna in de kwartfinale tegen het Rusland (3-1) van Guus Hiddink (foto boven). Opvallend: aan diens recente vertrek bij Oranje heeft Van Basten direct zijn terugkeer bij de KNVB te danken. Ook op het WK van 2006 was Oranje al in de ronde na de groepsfase naar huis gestuurd.

Van Bastens termijn als bondscoach zal voor altijd geassocieerd worden met Romano Denneboom, Kevin Bobson, Dave van den Bergh en een handvol andere voetballers die onder een andere bondscoach waarschijnlijk nooit een haasje hadden ontvangen. Ook Mark van Bommel en Ruud van Nistelrooy drukten hun stempel op Van Bastens tijd bij Oranje. De toenmalige bondscoach had hoogoplopende akkefietjes met beide internationals. Van Bommel en Van Nistelrooy besloten zich niet langer beschikbaar te stellen onder leiding van Van Basten. Van Bommel hield woord en miste het EK van 2008. Van Nistelrooy kwam tot inkeer en sloot vrede met Van Basten (foto onder), met wie hij vanaf nu weer gaat samenwerken in de technische staf van Oranje.

En dan waren er nog de episodes bij Ajax en SC Heerenveen. Nog geen seizoen hield Van Basten het uit in Amsterdam, waar hij in 2008 aantrad. Ondanks enorme investeringen, waaronder zestien miljoen euro voor Miralem Sulejmani, eindigde Ajax derde in de Eredivisie. Kort voor het einde van het seizoen had Van Basten zijn tot 2012 doorlopende contract al ingeleverd. Jarenlang keerde hij het voetbal de rug toe en de vraag was of hij ooit nog terug zou keren, totdat hij in 2012 werd aangesteld als hoofdcoach bij SC Heerenveen. Daar functioneerde hij met een achtste en een vijfde plaats zeker niet onaardig. Een stap naar AZ was medio 2014 zijn beloning, een beloning die op de schouders van Van Basten als loden last aanvoelde. En daarom stelde hij zijn functie al snel beschikbaar en trad hij terug in de schaduw, als assistent.

Van Basten keert nu terug bij Oranje, waar zijn trainerscarrière begon. En deze keer niet in de door hem zo gehate spotlights, maar in de ondersteunende rol waarin hij zich zoveel prettiger voelt. De spreekwoordelijke cirkel lijkt rond. Al kun je dat bij Van Basten nooit met zekerheid zeggen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.