Van Basten: 'Er wordt te snel geel en rood getrokken'

SC Heerenveen-trainer Marco van Basten is zeer tevreden over het spel van zijn ploeg in de gewonnen derby bij FC Groningen. Hij heeft daarentegen kritiek op scheidsrechter Bas Nijhuis.

Heerenveen had aan zeven productieve minuten genoeg om afstand te nemen van Groningen. Tussen de 33ste en de 40ste minuut sloegen de Friezen drie keer toe op de counter. In de slotfase kwam Groningen nog terug tot 1-3.

Van Basten was na afloop voor de camera's de NOS tevreden over zijn elftal. 'De eerste helft speelden we heel goed. We sloegen drie keer genadeloos toe bij een omschakelmoment. Dat zag er goed uit. Ook aan de bal lieten we goed samenspel en driehoekjes zien. Veel jongens waren alert, fris en hadden er zin in. Dan wordt voetballen leuk.'

Rode kaart
Opmerkelijk genoeg toonde Van Basten zich kritisch over de rode kaart die tegenstander Maikel Kieftenbeld ontving, nadat hij hands had gemaakt. Aan het wegsturen van zijn eigen verdediger Kenny Otigba twijfelde de scheidende trainer van Heerenveen eveneens. 'Ik vond het twee makkelijke rode kaarten. Ik vind sowieso dat in Nederland te snel gele en rode kaarten worden gegeven. Door de rode kaart voor Kieftenbeld was de wedstrijd bijna ten einde, terwijl een gele kaart en een strafschop voor mij genoeg was geweest. Dat Groningen door moest met tien man, was zonde voor de wedstrijd.'