Van Almere naar Wembley: een kleine stap voor Janssen

Reacties

Dat Vincent Janssen dinsdagavond bij zijn basisdebuut voor het Nederlands elftal scoorde, is allerminst een unicum in de Oranje-historie. Desondanks lijkt de opmars van de 21-jarige aanvaller van AZ geen grenzen te kennen.

Van Almere naar Wembley: een kleine stap voor Janssen

Janssen deed vrijdagavond al negen minuten mee tegen Frankrijk. Dat bondscoach Danny Blind de bij Feyenoord opgeleide spits tegen Engeland in de basis zette, kwam voor velen als een verrassing. Die verbazing had negentig minuten later echter plaatsgemaakt voor bewondering, want de topscorer van de Eredivisie stond met een doelpunt en een assist aan de basis van de wederopstanding van het Nederlands elftal.

Op zo'n jonge leeftijd al zo bepalend zijn in Oranje is maar weinigen gegeven. Memphis Depay was tijdens het WK-duel met Australië (3-2) een jaar jonger toen hij als invaller voor een ommekeer zorgde door de gelijkmaker van Robin van Persie voor te bereiden en zelf de winnende treffer binnen te schieten. De toenmalige PSV'er had toen echter al zes optredens voor Oranje achter de rug. Janssen had slechts 58 minuten nodig om zijn eerste interlandgoal te maken.

En dan te bedenken dat de tweevoudig international nog geen jaar geleden zijn laatste treffer voor Almere City FC maakte. De zo goed als tweebenige spits zorgde op 11 mei 2015 voor de 1-1 tegen De Graafschap in de play-offs om promotie en degradatie. Almere promoveerde niet naar de Eredivisie, maar Janssen wel. Bij AZ toont de in 2013 bij Feyenoord weggestuurde spits bijna wekelijks aan ook dat niveau aan te kunnen. Zijn teller staat inmiddels al op 24 officiële goals.

Vincent Janssen stuurt Fraser Forster de verkeerde kant op bij zijn inzet vanaf de stip (1-1).
Vincent Janssen stuurt Fraser Forster de verkeerde kant op bij zijn inzet vanaf de stip (1-1).

Samen met zijn zes doelpunten van dit seizoen voor Jong Oranje had Janssen er tot aan zijn glansrol op Wembley al dertig inliggen. Door in de Londense voetbaltempel zijn 31ste officiële goal voor club en land te maken, groeide het aantal internationals die scoorden hij hun basisdebuut naar 57. Maar slechts weinigen van hen zullen nog geen jaar daarvoor hun minuten hebben gemaakt in de relatieve anonimiteit van de Eerste Divisie.

Binnen een jaar van het piepkleine stadion van Almere naar het imposante Wembley en ook nog even Klaas-Jan Huntelaar op de bank houden; afgaand op het gemak waarmee Janssen dinsdagavond zijn strafschop binnenschoot, lijkt het slechts een kleine stap. Dat is het niet, wist ook de bondscoach. 'Volgens mij kent hij geen zenuwen, als je zo'n basisdebuut maakt met een doelpunt en een assist. Vincent is echt een koele kikker die er vol voor gaat.'

Die vastberadenheid kwam Janssen ook dinsdagavond van pas, toen hij een minuut na het missen van een opgelegde kans zonder aarzelen aanlegde vanaf elf meter. 'Toen we die penalty kregen, dacht ik: Deze is voor mij. Ik geef de bal niet meer af', zei Janssen in gesprek met VI. Dankzij die vastberadenheid verruilde hij de Jupiler League binnen een mum van tijd voor het Nederlands elftal. Janssen gaat recht op zijn doel af. Oranje is weer een rasechte spits rijker.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.