Valverde, van wissel bij Barça tot toekomstige hoofdtrainer

Reacties

Barcelona vervolgt zaterdag zijn jacht op de treble. In het eigen Camp Nou speelt de kersverse landskampioen de finale om de Copa del Rey tegen Athletic de Bilbao, ofwel de twee meest succesvolle teams in het Spaanse bekertoernooi (26 om 23 eindzeges).

Valverde, van wissel bij Barça tot toekomstige hoofdtrainer

De Baskische formatie geldt als onaangename tegenstander van Barça. In de periode 2011-13 zat eerst Marcelo Bielsa op de bank als hoofdcoach, sinds 2014 is dat Ernesto Valverde. Onder de 51-jarige oefenmeester, nog lid van de selectie in de periode 1988-90 – onder Johan Cruijff, heeft Athletic de Bilbao zich opnieuw weten te onderscheiden. Met energiek, op balbezit en dominant spel gebaseerd voetbal.

Valverde behoort tot de lichting voetballers bij wie de emotie het wint van de ratio; bij vrijwel al zijn clubs is hij daarmee succesvol geweest. Onder meer met Espanyol (finalist Europa League) en Olympiakos Piraeus (drie landstitels). Ook Bilbao vertrouwt vol op La importancia de llamarse Ernesto, verwijzend naar het legendarische toneelstuk The Importance of Being Earnest.

Vanwege de bekerfinale zijn Valverdes herinneringen de voorbije dagen zijn teruggegaan naar 1990, toen Barcelona de eindstrijd tegen Real Madrid met 2-0 won. De huidige Bilbao-coach bleef die wedstrijd negentig minuten op de bank, naast Cruijff. Na in een serie van drie competitieduels vijf doelpunten te hebben gemaakt, overwoog El Salvador een basisplaats voor Valverde. Maar gezien de keur aan topspelers in het Dream Team was het niet zo heel vreemd dat een definitieve doorbraak uitbleef. Een maand na de finale toog hij naar Athletic de Bilbao om daar uit te groeien tot publiekslieveling.

Ernesto Valverde neemt het zaterdag op tegen Luis Enrique, op wiens plaats de trainer van Athletic de Bilbao zelf ook had kunnen zitten.
Ernesto Valverde neemt het zaterdag op tegen Luis Enrique, op wiens plaats de trainer van Athletic de Bilbao zelf ook had kunnen zitten.

Enigszins onder de radar bleef dat Ernesto Valverde tot twee keer toe werd benaderd voor het hoofdtrainerschap van Barcelona: na het vertrek van Pep Guardiola in 2012 en een jaar later van diens uiteindelijke opvolger Tito Vilanova. 'Tijd om terug te komen naar Camp Nou', zei toenmalig sportdirecteur Andoni Zubizarreta in juli 2013 over de telefoon, nog voordat Tata Martino werd gepolst. Maar op dat moment had Valverde zojuist zijn jawoord gegeven aan Athletic de Bilbao, de club waar hij eerder in de periode 2003-05 als hoofdcoach fungeerde.

Afgezien van de eerste overwinning in het nieuwe San Mamés en de plaatsing voor de Champions League, bewerkstelligde Valverde in seizoen 2013/14 méér. Revolutionaire tactieken zoals het posteren van spelmaker Oscar De Marcos als rechtsback, véél balbezit en heel veel voorzetten van de flanken.

Uitgerekend Valverde gaat zaterdag zijn Barcelona, zijn collega Luis Enrique, proberen af te houden van de treble. Ofwel van het meestersucces waarin hij zelf een aandeel had kunnen hebben, had de Bask in 2013 niet bedankt voor een terugkeer.

Athletic de Bilbao hoopt zich te revancheren voor de verloren bekerfinales tegen Barcelona van 2009 en 2012 (1-4, 0-3). Saillant is dat Valverde dat op voor hem bekend terrein mag doen. Hij mag zaterdag zelfs in de dug-out van Barcelona plaatsnemen; Athletic Bilbao is voor de bekerfinale aangewezen als thuisspelende ploeg. Valverde zal plaatsnemen op de stoel waar hij ooit nog eens hoopt permanent te zitten.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.