Valse start Van den Brom door terugkeer penaltyspook

Anderlecht heeft in de eerste competitiewedstrijd van het seizoen een nederlaag geleden. In Brussel was Lokeren te sterk voor de regerend landskampioen (2-3), mede dankzij een speler met een PSV-achtergrond. Anderlecht, getraind door John van den Brom, had te kampen met een probleem waar ook afgelopen seizoen mee werd geworsteld.

Met Bram Nuytinck in het hart van de defensie en Demy de Zeeuw op het middenveld begon Anderlecht verdienstelijk, maar was het Lokeren dat op voorsprong kwam dankzij een debutant. De twintigjarige Hans Vanaken, opgeleid door PSV, had negentien minuten nodig om zijn eerste wedstrijd op het hoogste niveau op te luisteren met een treffer.

Anderlecht creëerde genoeg kansen voor rust, maar de paal en de sterk keepende Barry Boubacar Copa hielden Lokeren op de been. Tien minuten na rust, toen ex-Heraclied Samuel Armenteros als invaller al het veld had betreden, trok Massimo Bruno de stand gelijk. Vanaken kende echter een droomdebuut; even later zorgde hij voor de hernieuwde voorsprong van Lokeren: 1-2.

PenaltyToen Jordan Remacle (ex-RKC, RBC en Helmond Sport) zelfs voor 1-3 zorgde zat Lokeren op rozen. Maar al gauw ging Denis Odoi in de eigen zestien in de fout en zorgde Guillaume Gillet vanaf de stip voor 2-3. Diezelfde Gillet had vorig seizoen de nodige moeite om vanaf elf meter raak te schieten; hij miste toen in totaal vier keer. Gillet had de smaak te pakken en ging op zoek naar een nieuwe strafschop. Bij een lichte schouderduw in het vijandelijke strafschopgebied ging hij in de 81ste minuut overdreven onderuit, maar arbiter Luc Wouters zag er een overtreding en dus een strafschop in, tot grote verbazing van Lokeren. Gillet ging achter de bal staan en kwam weer zichzelf tegen: Copa had zijn inzet vanaf elf meter klemvast. Zo mondde het eerste competitieduel van Van den Brom (foto) uit in een deceptie.

Het missen van strafschoppen was vorig seizoen schering en inslag bij Anderlecht. In alle competities kreeg de recordkampioen tijdens de reguliere speeltijd negentien strafschoppen te nemen, waarvan er liefst twaalf (!) werden gemist. Guillaume Gillet (vier keer), Dieumerci Mbokani (drie), Lucas Biglia (twee), Kanu, Marcin Wasilewski en Nuytinck (allen één) faalden vanaf elf meter.

Ondanks die dramatische balans vanaf elf meter kroonde Anderlecht zich voor de 32ste keer in zijn clubhistorie wel tot landskampioen.