Valencia verstoort debuut Cocu als interim-coach PSV

PSV is er niet in geslaagd om de 4-2 nederlaag van vorige week bij Valencia weg te poetsen. De Eindhovenaren kwamen thuis niet verder dan een 1-1 gelijkspel en verlaten de Europa League.

Tijdens zijn debuut als interim-trainer van PSV begon Phillip Cocu met dezelfde elf namen als zijn ontslagen voorganger Fred Rutten zondag tijdens het uitduel met NAC Breda (3-1 nederlaag). Wel wisselden Zakaria Labyad en Georginio Wijnaldum van positie. Labyad begon centraal op het middenveld naast Kevin Strootman, terwijl Wijnaldum als rechtsbuiten aan de wedstrijd startte.

Na een aftastend begin kreeg Labyad in de achttiende minuut de eerste mogelijkheid namens de thuisclub, maar de Marokkaan zag zijn schot gered worden door Diego Alves. Daarna was het de beurt aan zijn Braziliaanse landgenoot Jonas, die van afstand twee keer gevaar stichtte. Na 25 minuten had aanvoerder Ola Toivonen PSV op een 1-0 voorsprong moeten zetten, maar volledig vrijstaand kopte hij een voorzet van Stanislav Manolev recht op Diego Alves.

Op slag van rust ontsnapte PSV aan een tegentreffer dankzij een magistrale redding van Przemyslaw Tyton. De doelman redde uitstekend op een lob van Jordi Alba, die alleen op Tyton af kon gaan na een steekpass van Jonas. Kort na rust was het echter wel raak. Erik Pieters kopte een hoekschop uit het strafschopgebied, Sofiane Feghouli schoot de afvallende bal binnen en zag zijn inzet via het hoofd van Adil Rami in het doel van PSV verdwijnen.

Vier minuten later kreeg Marcelo aan de andere kant een enorme kans op de gelijkmaker, maar Diego Alves redde knap op zijn kopbal. De rebound werd hard overgeschoten door Toivonen. Na ruim een uur werd het alsnog 1-1 dankzij de Zweedse aanvaller. Een voorzet van Labyad werd doorgekopt door Tim Matavz tot bij Toivonen, die na een goede aanname van dichtbij afrondde.

Maar de plek in de kwartfinale kwam voor Valencia niet meer in gevaar. PSV bleef tot het laatste fluitsignaal aanvallen, maar alleen Strootman was met twee schoten van afstand nog dicht bij de 2-1. De bezoekers beëindigden het duel met tien man na een rode kaart voor Rami. Cocu en PSV kunnen zich door de uitschakeling richten op de Eredivisie en het KNVB-bekertoernooi, waarin SC Heerenveen volgende week de opponent is in de halve finale. Foto: VI Images