Valencia verovert Spaanse titel

Voor het eerst sinds 31 jaar heeft Valencia de titel van de Primera Division veroverd. De ploeg van coach Rafael Benítez won bij Málaga en is hierdoor onbereikbaar voor Real Madrid. De Madrilenen moeten zelfs oppassen dat ze de tweede plaats niet verspelen aan Deportivo La Coruña.

Winnen bij Málaga stond voor Valencia gelijk aan het winnen van de vijfde landstitel. Real Madrid had immers na 36 duels al een achterstand van vier punten. En winnen deed de ploeg van Rafael Beñitez bij de Zuid-Spaanse ploeg. Eigenlijk was de strijd om de titel al beslist met het ingaan van de rust. In de 35ste minuut zorgde Roberto Ayala voor de voorsprong. Na een hoekschop sprong hij hoog op voor een kopbal die onhoudbaar was voor doelman Pedro Contreras.

Tien minuten later leek Fabio Aurélio het duel te hebben beslist. Na een één-tweetje met Pablo Aimar schoot hij knap binnen. Het duurde echter vijf minuten voordat scheidsrechter Pérez Burrull het doelpunt goedkeurde. In eerste instantie weigerde hij het doelpunt toe te kennen omdat hij (onterecht) oordeelde dat de Braziliaanse doelpuntenmaker buitenspel stond. Na enkele minuten overleggen met zijn assistent én langdurig protesteren van spelers van Valencia wees hij toch naar de middenstip.

Na rust drong Málaga de koploper terug voor het doel van Santiago Cañizares, op zoek om de laatste kans op Europees voetbal levend te houden. Zij het tevergeefs, waardoor Valencia met 2-0 het einde haalde en de landstitel afpakte van Real.

Real Madrid verspeelde wéér twee punten, dit maal kwam de onttroonde titelverdediger tegen degradatiekandidaat Real Mallorca niet verder dan een 0-0 gelijkspel. In het eigen stadion Santiago Bernabéu kreeg met name Guti enkele grote kansen, maar tot zijn eigen frustratie kwam hij niet tot scoren.

Door het gelijke spel moet Real nog oppassen voor Deportivo La Coruña en Barcelona die in punten nog boven of naast de Madrileense ploeg kunnen komen. Deportivo won met 3-0 bij Real Betis Sevilla mede dankzij twee doelpunten van Diego Tristán. Barcelona won in het Camp Nou met 2-0 van Espanyol. Patrick Kluivert en Xavi scoorden tegen de stadgenoot.

Real Zaragoza degradeerde door een 2-1 nederlaag bij Villarreal.