Valencia onderstreept terugkeer aan de top tegen Atlético

Atlético Madrid heeft bij Valencia de eerste competitienederlaag van het seizoen geleden: 3-1. Een slecht begin tegen de furieus uit de startblokken gekomen thuisploeg kwam de vaak zo onverzettelijke ploeg van trainer Diego Simeone niet meer te boven.

Voorafgaand aan de kraker in Mestalla had Valencia slechts één van de laatste zeven ontmoetingen met Atlético Madrid gewonnen. In het eerste kwartier gaven de Rojiblancos echter totaal niet thuis. Miranda kopte in eigen doel na een misverstand met doelman Miguel Ángel Moyá, die kort daarna ook niet adequaat optrad toen André Gomes een vrijgeleide kreeg van de Atlético-defensie en Nicolás Otamendi (foto) een indraaiende hoekschop van Pablo Piatti van dichtbij mocht inkoppen.

Het was na de nederlaag bij Olympiakos Piraeus in de Champions League al de tweede keer dit seizoen dat de doorgaans stabiele defensie van de regerend kampioen drie tegengoals kreeg. In de 75 overige minuten herstelde Atlético, ogenschijnlijk niet helemaal in goeden doen na de veldslag tegen Juventus, zich van de dramatische start, maar zoals wel vaker dit seizoen resulteerde dat niet in grote kansen.

Al na zes minuten nam Valencia de leiding door een misverstand in de Atlético-defensie.

Mario Mandzukic bracht de hoop in de Madrileense harten nog wel terug, toen hij na een schot van Tiago scoorde uit de rebound. Dat leek de opmaat voor een comeback, maar linksback Guilherme Siqueira faalde toen hij vlak voor rust vanaf de stip mocht aanleggen tegen penaltykiller Diego Alves. Sinds de Braziliaan in 2007 neerstreek in de Primera División capituleerde hij bij slechts zestien van de 31(!) strafschoppen.

Valencia hield na de sterke start ook in de tweede helft stand, waardoor Los Che ongeslagen blijven. Alleen Barcelona kan de ploeg van de Portugese trainer Nuno dit weekend nog van de koppositie afhouden, als het minimaal een punt pakt bij Rayo Vallecano. Vooralsnog lijkt de kampioen van 2002 en 2004 daarom bezig aan een wederopstanding, zeker nu de eerste échte test tegen Atlético (dat de wedstrijd met tien man eindigde door hands van Alessio Cerci in de slotfase) met glans is volbracht.