Valdés in voetsporen Schumacher, 'gekke' Guardiola

Barcelona kwam op bezoek bij FC Kopenhagen dinsdagavond niet verder dan 1-1. Het Champions League-duel maakte zowel tijdens de wedstrijd als na afloop de nodige emoties los.

Valdés in voetsporen Schumacher, 'gekke' Guardiola

Tijdens het duel zorgde Barça-keeper Víctor Valdés voor opschudding. De Spanjaard velde Kopenhagen-spits Dame N'Doye met een schandalige trap (zie filmpje 2) en mocht van geluk spreken dat hij niet met een rode kaart werd weggestuurd.

De charge van Valdés leek op een veelbesproken overtreding uit het verleden. Bij een vrijwel identieke actie tijdens het WK 1982 in Spanje stormde de Duitse keeper Toni Schumacher af op de Fransman Patrick Battiston. De goalie sprong en raakte Battiston vol met de heup op het hoofd (zie filmpje 3). Het gevolg: beschadigde nekwervels en ruggengraat, twee tanden minder en zelfs een kortstondig coma. Die halve finale stond overigens onder leiding van de Nederlandse arbiter Charles Corver.

Tot opluchting van de Deense collega's van N'Doye liep het ditmaal beter af en kon de Senegalees het duel hervatten na even roerloos en knock-out op de grond te hebben gelegen.

Na afloop van het gelijkspel liepen de emoties eveneens hoog op bij een onderonsje tussen de trainers Stale Solbakken en Josep Guardiola (zie filmpje 1). Spelers moesten de kemphanen uiteindelijk uit elkaar halen.

Solbakken: 'Nadat we elkaar een hand hadden gegeven, begon hij over de schorsing van doelman José Manuel Pinto (de reserve-doelman van Barça deed het in het heenduel voorkomen alsof er gefloten was en voorkwam zo een treffer van Kopenhagen, red).
Ik had bij wijze van grap gezegd dat hij in plaats van twee duels vijf wedstrijden schorsing zou moeten krijgen. Guardiola werd gek, ik probeerde hem nog mijn standpunt uit te leggen.'

'Ik heb veel respect voor Guardiola', vervolgt Solbakken. 'Hij is een van de beste trainers en was ook een groot speler. Maar zijn gedrag na afloop was verkeerd. Misschien realiseerde hij zich niet dat het een slechte Noorse grap was. Bovendien waren mijn uitspraken slecht vertaald.'

Een Spaans/Noors robbertje vechten:

Víctor Valdés:

Toni Schumacher:
Foto: VI Images

Bekijk hier al onze video's