Utrechtse fouten helpen De Graafschap aan overwinning

De Graafschap heeft de laatste plaats overgedaan aan Excelsior dankzij de overwinning op FC Utrecht, dat de 3-0 nederlaag aan zichzelf te wijten had.

De gebrekkige productie is een van de oorzaken voor de lage klassering van De Graafschap. De Doetinchemse formatie scoorde in de laatste zeven, verloren, duels slechts één keer. Tegen FC Utrecht deden De Superboeren weer van zich spreken, maar daarbij waren ze dank verschuldigd aan de tegenstander.

In de 22ste minuut was het voor het eerst raak. FC Utrecht-keeper Erik Cummins liet een kansloze voorzet van Jan-Paul Saeijs via de lat terug in het veld komen. Rydell Poepon profiteerde dankbaar van het buitenkansje.

De Graafschap verdiende de voorsprong. Niet dat de ploeg van Richard Roelofsen in de eerste helft goed speelde, maar FC Utrecht bakte er hoegenaamd nog minder van. De eerste kans van Utrecht kwam pas vijf minuten voor rust. Edouard Duplan vond keeper Yves De Winter op zijn weg.

In de tweede helft kwam FC Utrecht beter voor de dag. De formatie van trainer Jan Wouters had defensief echter de zaken niet op orde. Mogelijk in verwarring gebracht door het geblesseerd uitvallen van Johan Mårtensson liet de Utrechtse defensie na ruim een uur een steek vallen. Michael de Leeuw werd onvoldoende verdedigd door Alexander Gerndt en kopte uit een voorzet van Gil Vermouth de 2-0 binnen.

FC Utrecht kwam deze tweede tegenvaller niet te boven, terwijl De Graafschap juist extra vertrouwen putte uit de ongekende voorsprong. De Leeuw gaf in de slotfase de tweede zege onder trainer Roelofsen extra glans.

Dankzij de zege verliet De Graafschap de laatste plaats in de Eredivisie. Excelsior is de nieuwe hekkensluiter. FC Utrecht is door de nederlaag nog niet verlost van degradatiezorgen. Foto: VI Images