Utrecht krijgt loon naar werken met late goal De Kogel

FC Utrecht is er in de eerste thuiswedstrijd van het seizoen op de valreep in geslaagd de eerste overwinning van het seizoen te boeken. Tegen Willem II was een laat doelpunt van Leon de Kogel (foto) voldoende om de gepromoveerde Tilburgers de tweede nederlaag van het seizoen toe te dienen: 2-1.

Het doel dat Utrecht voor ogen had was na de 2-0 nederlaag van vorige week bij PEC Zwolle duidelijk: tegen Willem II moest het thuispubliek in Stadion De Galgenwaard worden vermaakt met aanvallend en strijdlustig voetbal, het liefst gekoppeld aan de eerste overwinning van het seizoen. De Domstedelingen slaagden gedeeltelijk in die missie.

Utrecht nam weliswaar zowel voor als na rust het doel van Willem II regelmatig onder vuur, maar David Meul behoedde de Tilburgers bij afwezigheid van de geschorste Kostas Lamprou keer op keer voor een achterstand. Schoten van Jens Toornstra en Mark van der Maarel troffen daarom geen doel, terwijl ook Rubio Rubin (foto) bij zijn debuut niet trefzeker was.

Rubio Rubin was bij zijn basisdebuut voor FC Utrecht dicht bij zijn eerste Eredivisiedoelpunt.

Door de vele blessures in de voorhoede van Utrecht was de achttienjarige Amerikaan de aanvalsleider van de ploeg van trainer Robbie Alflen. Hoewel ook Rubin dankzij enkele goede acties meerdere keren dicht bij een doelpunt was, kwam de bevrijdende treffer uiteindelijk van de voet van Toornstra, die in de 64ste minuut met een hard schot eindelijk de ban brak.

Willem II was tot dan toe maar mondjesmaat in staat geweest zich onder de pressie van Utrecht uit te voetballen. Bij de spaarzame uitbraken verzuimden Terell Ondaan, Ben Sahar en Bruno Andrade bovendien om Utrecht-doelman Robbin Ruiter te passeren. Een kwartier voor rust was het echter alsnog raak, toen Ondaan nogmaals schoot en Robbie Haemhouts de rebound benutte.

Daardoor moest Utrecht ondanks de overvloed aan kansen in de slotfase nog aan de bak tegen de  ploeg van trainer Jurgen Streppel, die zich net als vorige week tegen PSV (1-3 verlies in eigen huis) dapper weerde. Het bleek opnieuw niet genoeg, omdat De Kogel vlak voor tijd profiteerde van mistasten van Meul en Frank van der Struijk bij een voorzet van Toornstra. Rodney Antwi, een andere invaller, liet daarna nog na de 3-1 te maken toen hij oog in oog kwam met de Belgische doelman.

Desondanks staat Utrecht na twee wedstrijden op drie punten. Willem II wacht nog altijd op het eerste punt.