Utrecht heft vrijdagse vloek op en vergroot ellende Cambuur

Ook zonder de deze week opgestapte trainer Henk de Jong heeft SC Cambuur verloren. FC Utrecht sloeg laat in de wedstrijd toe en liep uit naar 0-2, waardoor voor het eerst sinds drie wedstrijden gescoord werd in de Eredivisie op vrijdagavond.

Henk de Jong gooide begin deze week de handdoek in de ring. De coach wist de weg omhoog niet in te slaan met Cambuur. 'We wonnen al veertien maanden nauwelijks wedstrijden. In de laatste duels zag ik de angst in de ploeg sluipen.' Van angst was vrijdagavond weinig zichtbaar bij de thuisploeg. Onder leiding van interim-trainer Sipke Hulshoff begon de huidige nummer zeventien van de Eredivisie uiterst fel aan het duel met FC Utrecht. Volgens de Domstedelingen gingen de gastheren zelfs regelmatig te ver.

Zo moest arbiter Bas Nijhuis diverse malen in actie komen voor rust. De scheidsrechter gaf geel aan Jack Byrne, Rai Vloet, Yassin Ayoub en Kevin van Veen. Laatstgenoemde kreeg een prent na harde tackle op Mark van der Maarel, maar deed ook in sportief opzicht van zich spreken. De van Scunthorpe United gehuurde spits zorgde voor het grootste gevaar in de eerste helft met een gekrulde vrije trap. Utrecht-doelman Robbin Ruiter kon echter voorkomen dat de bal in de bovenhoek belandde.

Aan ijver en strijd geen gebrek in Leeuwarden. De pittige duels eisten ook slachtoffers. Zo vielen Martijn Barto (hoofd) en Yassin Ayoub (rib) nog voor rust uit. Cambuur en Utrecht kwamen in hun laatste drie competitieduels beiden slechts één keer tot scoren en het creëren van uitgespeelde kansen bleek ook vrijdagavond een zware opgave, al had dat ook te maken met het strijdplan van de thuisclub. Hulshoff koos voor meer defensieve zekerheid en liet zijn elftal in een 5-3-2-formatie starten.

Dat de score vrijdagavond niet hoog opliep, was gezien de Eredivisie-uitslagen in de laatste weken geen verrassing. Voorafgaand aan het duel in Leeuwarden werd in de competitie al 298 minuten niet gescoord en daar kwamen vrijdagavond nog eens 79 minuten bij. Mark van der Maarel hief de vrijdagse vloek op. De opgekomen verdediger kopte van dichtbij raak: 0-1. Dat Utrecht aan die treffer voldoende had voor de voorsprong, was volgens Cambuur mede te wijten aan Nijhuis, die geen strafschop gaf voor een overtreding op Vloet.

Cambuur dreigde, dat zijn laatste vijf competitieduels verloor, wederom niet te ontkomen aan een nederlaag. De dolende degradatiekandidaat zette aan voor een slotoffensief, maar ook het volgende doelpunt viel aan de andere kant. Sébastien Haller stond in de competitie nog droog na de winterstop, maar maakte daar tegen Cambuur een einde aan met een rake kopbal.

Zo bleek Cambuur zijn kruit te vroeg hebben verschoten. Dankzij de zege klimmen de Domstedelingen naar een vijfde plaats. Cambuur blijft als nummer zeventien in de problemen verkeren. De Graafschap heeft een punt minder en kan de rode lantaarn overdragen aan Cambuur als het minimaal een punt pakt op bezoek bij Willem II (zaterdagavond, aftrap 19.45 uur).