Uth versus Kramer blijft zonder winnaar

SC Heerenveen – ADO Den Haag was de strijd tussen de twee topscorers van de Eredivisie. Maar de door alle goals van Mark Uth en Michiel Kramer gewekte verwachting bleef in Friesland achter bij de realiteit: 0-0.

Kramer en Uth hadden met ieder elf treffers een aanzienlijk aandeel in de productie van hun ploegen. ADO Den Haag en SC Heerenveen zijn afhankelijk van hun goalgetters, die de helft van de doelpunten voor hun rekening hebben genomen.

De rol van matchwinner was vrijdag voor geen van beiden weggelegd in het Abe Lenstra Stadion. Het aantal kansen was ook te mager om zich te kunnen onderscheiden. Voor rust dook Uth één keer gevaarlijk op voor doelman Robert Zwinkels, terwijl zijn Haagse concurrent in de eerste helft verstoken bleef van kansen. In de negentig minuten stond iedereen droog.

ADO Den Haag kon het gelijkspel begroeten als een winstpunt. De ploeg van trainer Henk Fraser, die dit seizoen op vreemde bodem pas drie punten had verzameld, was minder dan het evenmin overtuigende SC Heerenveen. Bovendien ontsnapte Zwinkels in de beginfase aan een rode kaart. Scheidsrechter Pieter Vink was mild met geel als straf voor het torpederen van Sam Larsson.

De doelman mocht blijven staan. De vervanger van de geblesseerde Martin Hansen had met reddingen bij een vrije trap van Marten de Roon en de pogingen van Uth zijn waarde voor ADO, zoals ook zijn Heerenveen-collega Kristoffer Nordfeldt dat had in de slotfase. De Zweedse goalie redde van dichtbij op een inzet van Mike van Duinen.