Uruguay verzuimt Brazilië uit te schakelen

Brazilië plaatste zich voor de finale van het toernooi om de Copa América door Uruguay via strafschoppen te verslaan. De penaltyreeks zorgde voor het enige spektakel in de teleurstellende partij. Pablo García kon zijn land naar de finale schieten, maar zijn misser leidde de Uruguayaanse ondergang in.

Na negentig minuten prijkte er een 2-2 stand op het scorebord en moesten beide landen het gevecht vanaf elf meter aan. Na missers van Diego Forlán, Afonso Alves en Fernando had Pablo García de kans om Uruguay naar de finale te helpen, maar hij knalde de bal tegen de paal. Het was een dure misser want in de volgende beurt scoorde Gilberto wel en miste ook de Uruguayaanse aanvoerder Diego Lugano: 5-4 voor de Seleção.

Brazilië en Uruguay hadden elkaar tot die tijd volledig in evenwicht gehouden in een saaie wedstrijd, ondanks de vier goals. Die doelpunten vormden de enige hoogtepunten, voetballend viel er amper iets te beleven. De Brazilianen overtuigden het minst. Topscorer Robinho was onzichtbaar en de overige spelers blonken uit in kleurloos spel. Slechts drie keer verscheen de ploeg van bondscach Dunga voor het doel, waaruit tweemaal werd gescoord. De Goddelijke Kanaries creërden één aardige aanval, die zonder treffer eindigde omdat Vagner Love onbestraft onderuit werd gehaald in de zestien.

De Uruguayanen drongen het meest aan, al had dat ook te maken met het feit dat de ploeg van bondscoach Oscar Tabárez voor een groot deel tegen een achterstand aan keek. Zij kwamen ook tot één fraaie aanval, zij het met succes: uitblinker Cristian Rodríguez haalde de achterlijn, zette voor op Forlán, die doorkopte, waarna invaller Sebastián Abreu bij de tweede paal de bal binnentikte voor de 2-2.

De overige goals waren uit de lucht komen vallen. Maicon (foto) opende na dertien minuten de score door een rebound van een schot van Mineiro te verzilveren. Forlán schoot in de 38ste minuut raak na een matige ingreep van doelman Doni en Julio Baptista tikte vier minuten later ietwat klungelig de bal achter de twijfelende doelman Fabián Carini.

Bij Brazilië speelde Alex negentig minuten en mocht Afonso Alves in de 79ste minuut als invaller het veld in. Aanvoerder Gilberto Silva moet door een schorsing de finale missen.