Unlucky Ajax, Dordtse afzwaaiers en Eindhovense intikkers

Reacties

De laatste Eredivisie-speelronde van 2014 ligt achter ons, wat een mooie gelegenheid biedt om terug te blikken. Een duik in de statistieken levert interessante weetjes op. Over Amsterdamse pechvogels, Rotterdams minimalistenvoetbal en Enschedese precisieschutters.

Unlucky Ajax, Dordtse afzwaaiers en Eindhovense intikkers

De term Lucky Ajax komt nogal eens voorbij als Ajax erin slaagt een wedstrijd op wonderbaarlijke wijze in zijn voordeel om te buigen. Dit seizoen zit het de landskampioen echter vaak tegen, want geen enkele club raakte in de eerste competitiehelft zo vaak de paal of lat als de formatie van Frank de Boer, die twaalf inzetten op het aluminium zag stranden. Vitesse (elf) en PSV (tien) zit het ook niet mee. De spelers van FC Twente (twee) raakten het minst vaak paal of lat.

De Tukkers zijn ook betrokken bij een ander opvallende statistiek, want de ploeg die vaak wordt verweten steriel en weinig doortastend te voetballen, schoot pas 149 keer. Dat is niet zo slecht als FC Dordrecht (133), maar bijna twee keer zo weinig als Vitesse, dat de meeste schoten loste in de eerste seizoenshelft: 261. Hoewel Twente weinig schiet, zijn de Enschedeërs uiterst accuraat wanneer er een doelpoging ondernomen wordt. De mannen van Alfred Schreuder zijn het doelgerichtst met hun schoten, waarvan 55 procent op doel belandt. Dordt doet het ook in dat opzicht het slechtste van allemaal, want De Schapenkoppen schieten slechts 36 procent van de keren tussen de palen.

Schoten van FC Dordrecht, zoals hier van Mart Lieder tegen PEC Zwolle, gingen in de eerste seizoenshelft doorgaans over of naast.
Schoten van FC Dordrecht, zoals hier van Mart Lieder tegen PEC Zwolle, gingen in de eerste seizoenshelft doorgaans over of naast.

Vitesse (elf) scoort het vaakst van buiten het strafschopgebied. Feyenoord valt bij die statistiek in negatieve zin op, want de Rotterdammers maakten pas twee goal van buiten de zestien. Alleen Willem II doet het met één trefzeker afstandsschot slechter. PSV blinkt juist uit in goals binnen het strafschopgebied. Het lukte de mannen van Phillip Cocu 41 keer om binnen het strafschopgebied te scoren.

Wat opvalt is dat de Brabantse koploper zijn wedstrijden qua balbezit allesbehalve domineert, met een gemiddeld balbezitpercentage van slechts 51 procent, wat de countertactiek die PSV doorgaans hanteert onderschrijft. Feyenoord (62 procent) heeft doorgaans het meeste balbezit. Excelsior heeft de bal met afstand het minste van alle Eredivisieploegen. De Rotterdamse minimalisten komen niet verder van 39,6 procent (!).

ADO Den Haag-doelman Martin Hansen stond dit seizoen al vijf keer voor de taak een strafschop te keren.
ADO Den Haag-doelman Martin Hansen stond dit seizoen al vijf keer voor de taak een strafschop te keren.

AZ is van alle Eredivisie-clubs verreweg het meest gedisciplineerd in het strafschopgebied, want de Alkmaarders kregen nog geen enkele strafschop tegen. Dat staat in schril contrast tot ADO Den Haag en SC Cambuur, die allebei al vijf penalty's veroorzaakten. NAC Breda kreeg van alle clubs het vaakst een penalty. Liefst vijf keer mochten de Bredanaars aanleggen vanaf elf meter. Go Ahead Eagles en FC Dordrecht kregen nog geen enkele keer de kans om vanaf elf meter te schieten.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.