United weer terug bij af na verlies tegen Sunderland

Louis van Gaal lijkt met Manchester United weer terug bij af te zijn. Zaterdagmiddag leed de ploeg van de 64-jarige Amsterdammer een even pijnlijke als verdiende 2-1 nederlaag op bezoek Sunderland, de nummer negentien van de Premier League.

De afgelopen duels met Derby County (3-1, FA Cup), Stoke City (3-0) en Chelsea (1-1) deden vermoeden dat Van Gaal de boel weer op de rit had bij United, maar op bezoek bij Sunderland bleek het tegendeel. De degradatiekandidaat was de ploeg die de meeste kansen creëerde. The Red Devils hadden weer veel weg van het elftal dat in december geen enkele competitiezege boekte en maar heel moeilijk de weg naar het doel van de tegenstander vond.

Want in het Stadium of Light, waar United tot nu toe nooit verloor, loste Juan Mata pas na een half uur het eerste schot op het doel van Sunderland, dat zelf juist voortvarend begon. Winteraankoop Wahbi Khazri zag zijn als voorzet bedoelde vrije trap in de vierde minuut langs alles en iedereen in de verre hoek verdwijnen. Vervolgens mocht United van geluk spreken dat The Black Cats niet verder weg liepen. Zo kreeg Jermain Defoe zijn linkervoet oog in oog met David de Gea niet goed tegen de bal.

Het zat Van Gaal sowieso niet mee. Rechtsback Matteo Darmian moest na 38 minuten het veld verlaten met een schouderblessure, waardoor de 21-jarige Donald Love zijn eerste minuten in het eerste elftal kon maken. Love zat bij de wedstrijdselectie, omdat er voor de rest geen verdedigers beschikbaar waren. Phil Jones, Marcos Rojo, Luke Shaw en Antonio Valencia zijn allemaal geblesseerd. De negentienjarige Cameron Borthwick-Jackson stond daarom opnieuw linksback.

Patrick van Aanholt vier het openingsdoelpunt van Sunderland met de trefzekere Wahbi Khazri.

Sunderland bleef het, via Khazri maar ook de uiterst actieve Patrick van Aanholt, proberen. De Nederlandse linksback greep ook in verdedigend opzicht af en toe goed in, maar kon in de 39ste minuut niet voorkomen dat Anthony Martial voor de gelijkmaker zorgde. Nadat doelman Vito Mannone een niet al te hard schot van Mata niet goed had verwerkt, wipte de Franse aanvaller zijn zevende competitiegoal tegen de touwen.

Dat doelpunt had de opmaat voor een overwinning van United kunnen betekenen, maar ook na rust was Sunderland het gevaarlijkst. De Gea verrichtte bij inzetten van Dame N'Doye en Lamine Koné nog cruciale reddingen, terwijl Daley Blind op de lijn Defoe van scoren afhield. Vijf minuten voor tijd stond de voltallige United-defensie echter te slapen toen de in de winter van Lorient overgenomen Koné (foto) vrij inkopte uit een corner van Khazri: 2-1.

Memphis Depay deed toen al twintig minuten mee, maar maakte op zijn 22ste verjaardag ook niet het verschil. De linksbuiten probeerde het met enkele individuele acties wel, maar Mannone had een antwoord op zijn twee schoten. Daardoor liet United dit kalenderjaar alweer voor de vierde keer punten liggen in een Premier League-duel en moet het vrezen dat het gat met de topvier (nu zes punten) alleen maar groter wordt. Sunderland mag blijven hopen op handhaving.