United neemt voorschot op titel na winst tegen Chelsea

De titel in de Premier League kan Manchester United welhaast niet meer ontgaan. De ploeg van Sir Alex Ferguson heeft op eigen veld achtervolger Chelsea verslagen (2-1) en heeft met nog twee duels te spelen een voorsprong van zes punten.

United, waar Edwin van der Sar het doel verdedigde, kende een droomstart. Het duel was amper een halve minuut onderweg of The Mancunians namen de leiding. Ryan Giggs veroverde de bal en zette Ji-Sung Park aan het werk. De Zuid-Koreaan stuurde de pijlsnelle Javier Hernández de diepte in en de Mexicaan schoof de bal beheerst langs doelman Petr Cech: 1-0.

Chelsea was compleet overdonderd door de flitsende start van de tegenstander en kwam niet in het spel voor. Na twintig minuten spelen verdubbelde United de score. Ryan Giggs omspeelde eenvoudig Salomon Kalou en zette goed voor, waarna de meegeslopen Nemanja Vidic zich ontdeed van Branislav Ivanovic en via de grond binnen knikte: 2-0.

The Blues wisten daar in de gehele eerst helft geen enkele fatsoenlijke aanval tegenover te stellen. Van der Sar diende slechts enkele keren handelend op te treden bij Londense spelhervattingen en toonde zich andermaal een betrouwbare sluitpost. Chelsea-manager Carlo Ancelotti gebruikte de rust om zijn elftal van meer aanvallende impulsen te voorzien. Verdedigende middenvelder John Obi Mikel bleef achter in de kleedkamer en diens plaats werd ingenomen door de meer aanvallend ingestelde Ramires. Een kwartier in de tweede helft kwam bovendien miljoenenaankoop Fernando Torres binnen de lijnen.

Chelsea kreeg meer en meer grip op het duel en speelde bovendien een aantal kansen bij elkaar. Zo was Didier Drogba met een schuiver vlak langs de paal dichtbij een doelpunt. De aansluitingstreffer viel even later alsnog, zo'n twintig minuten voor het einde. Frank Lampard tikte op de rand van buitenspel een doorgekopte bal van dichtbij binnen en ontketende zo een slotoffensief van The Blues.

Waar de bezoekers in de slotfase het betere van het spel hadden, waren de grootste kansen niettemin voor United, dat met snelle tegenaanvallen voor veel gevaar zorgde. Vooral Wayne Rooney liet tot twee keer toe na het duel te beslissen. Een keer aarzelde Rooney te lang oog in oog met Cech, een andere poging zeilde net over de lat. Een kopbal van Hernández trof eveneens geen doel, waardoor het tot de laatste minuut spannend bleef. Aan de 2-1 stand kwam geen verandering meer, waardoor United een voorschot nam op de titel.

Manchester United heeft op papier het eenvoudigste resterende programma. De ploeg van Sir Alex Ferguson gaat nog op bezoek bij Blackburn Rovers en ontvangt Blackpool. Chelsea neemt het nog op tegen Newcastle United (thuis) en Everton (uit). Volgende week kan United zich tot kampioen kronen wanneer het niet verliest tegen Blackburn. Foto: VI Images