United consolideert koppositie eeuwige CL-ranglijst

Voor alle uitslagen en doelpuntenmakers van de vooralsnog afgewerkte duels in de zesde speelronde van de Champions League kunt u terecht op het VI-Scorebord. Kijk hier voor de stand in de poule van Manchester en de overige groepen.

United consolideert koppositie eeuwige CL-ranglijst

Manchester United zag dinsdagavond de hoop op een nieuw Champions League-record vervliegen. In de 32ste minuut maakte Pablo Hernández een einde aan de zes groepswedstrijden van de Engelsen zonder tegendoelpunt.

Door de treffer van de Valencia-middenvelder liepen de Red Devils de kans mis als eerste club in het kampioenenbal de groepsfase zonder tegentreffers te voltooien. Michael Carrick was de schlemiel. Hij leverde op knullige wijze de bal in en leidde zo het tegendoelpunt in. Overigens kreeg doelman Edwin van der Sar rust.

In het tweede bedrijf trok de Braziliaan Anderson (foto boven) de stand recht, waardoor United zich als koploper voor de volgende ronde plaats. Valencia volgt als nummer twee.
<br /><br /> In de groepsfase verloor United dit seizoen niet. Vier keer stapte de ploeg van trainer Alex Ferguson als winnaar van het veld. Opvallend genoeg werd er in eigen huis twee keer punten verloren. Met zowel Glasgow Rangers als Valencia werden de punten gedeeld.

Door de groepsfase zonder nederlaag bouwt United wel gestaag verder aan de uitmuntende Champions League-statistieken. Sinds de start van het toernooi in het seizoen 1992/93 kwam de ploeg in zestien van de negentien edities uit. Daarmee zijn de Engelsen de meest ervaren Champions League-deelnemer. Tevens is opvallend dat het sterrenensemble in de laatste vijftien jaargangen van de partij was. Naaste getuige was Sir Alex Ferguson. De Schot is al sinds 1986/87 de technisch eindverantwoordelijke op Old Trafford.

Voor aanvang van de huidige editie van de dans der kampioenen stond United op 87 overwinningen in 163 duels. Dit aantal, dat eveneens een record is, werd dit seizoen opgevoerd tot 91 overwinningen in 169 duels (zie onderstaande graphic).

Logischerwijs beschikt United op de eeuwige ranglijst van de Champions League ook over de meeste punten. Met 317 punten (91 zeges en 44 gelijke spelen) gaat de ploeg aan kop. Kapers op de kust zijn Barcelona en Real Madrid met respectievelijk 293 en 287 punten. Overigens kan De Koninklijke vanavond inlopen op eeuwige rivaal Barça, de Madrilenen ontvangen Auxerre in het laatste groepsduel.

In 1999 (foto) en 2008 kroonde Manchester United zich tot beste ploeg van Europa en werd er beslag gelegd op de meest gewilde trofee in het Europese clubvoetbal.

In 1968 won Manchester United al eens de voorloper van de Champions League, toen nog onder de naam Europa Cup 1. United zegevierde dat jaar op Wembley in Londen over het Portugese Benfica met 4-1 na verlenging. Bobby Charlton, hij scoorde eerder al tijdens de reguliere speeltijd, George Best en Brian Kidd kregen Benfica destijds binnen zes minuten tijdens de verlenging op de knieën. (Tim Tempelaars)


<br /><br /> Foto: VI Images

Bekijk hier al onze video's