United blinkt niet uit in comebacks, Zenit de weg kwijt

De laatste twee returns in de achtste finale van de Champions League dienen zich aan. Voetbal International neemt een duik in de historie en komt met acht opvallende feiten in de aanloop naar de twee duels van woensdagavond.

United blinkt niet uit in comebacks, Zenit de weg kwijt

MANCHESTER UNITED - OLYMPIAKOS PIRAEUS (20.45 UUR) | HEENDUEL: 2-0

● Het 2-0 verlies van Manchester United uit bij Olympiakos zal voor de nodige hoofdpijn zorgen bij The Red Devils, maar de club heeft de statistieken als houvast. Zo ontving United vijf keer een Griekse ploeg in Europees verband en alle vijf duels resulteerden in een zege. Drie daarvan hadden een marge die woensdagavond zou volstaan om de kwartfinale te bereiken.

Wayne Rooney.
Wayne Rooney.

● Olympiakos Piraeus ging in Europees verband elf keer op bezoek bij een Engelse club en keerde nog nooit met ook maar één punt huiswaarts.

● Wayne Rooney is de leider in het assist-klassement van de Champions League. De aanvaller van Manchester United stelde zes keer een teamgenoot in staat om te scoren. Vier daarvan waren overigens tegen Bayer Leverkusen (5-0) in de groepsfase.

● Terugkomen van een opgelopen achterstand in het uitduel is echter niet het sterkste punt van Manchester United. Zeven keer verloren de Engelsen hun eerste duel in de knock-outfase van de Champions League en slechts één keer wist het alsnog te overleven. Dat was in de kwartfinale van 2006/07. Uit verloor de ploeg met 2-1 van AS Roma om in eigen huis met liefst 7-1 te winnen.

BORUSSIA DORTMUND - ZENIT SINT-PETERSBURG (20.45 UUR) | HEENDUEL 2-4

● Borussia Dortmund wist in elf van de twaalf returnwedstrijden in de knock-outfase van een Europa Cup-toernooi te winnen. Slechts één keer ging het fout. Dat was in het Intertoto-toernooi van 2004. Uit wonnen de Duitsers met 1-0 bij RC Genk om vervolgens op eigen terrein met 2-1 te verliezen.

● Zenit Sint-Petersburg slaagde er nog nooit in een thuisnederlaag in de heenwedstrijd te repareren en zich alsnog te plaatsen voor een volgende ronde in een Europees toernooi. Het ging in 1981/82 fout tegen Dynamo Dresden (1-2 thuis, 1-4 uit), VfB Stuttgart was in 1989/90 te sterk (0-1 thuis, 0-5 uit) en Bologna was niet te passeren in 1999/00 (0-3 thuis, 2-2 uit). Al deze ontmoetingen hadden plaats in de strijd om de UEFA Cup.

● Zenit verkeert in slechte doen. De ploeg won slechts één van zijn laatste twaalf wedstrijden in officiële competities (Russische competitie, bekertoernooi en de Champions League). Zes keer verloor de ploeg en vijf keer was er een remise. Het kostte coach Luciano Spalletti onlangs zijn baan bij de club.

● Borussia Dortmund speelde vijf keer eerder tegen een Russische opponent en verloor nooit (W4, 1G). Zenit trof dertien keer een Duitse tegenstander en won vijf keer, speelde drie keer gelijk en ging vijf keer onderuit.

Samenstelling: Jasper Steppé

Bekijk hier al onze video's