Unicum voor Chelsea, Benítez pakt tiende hoofdprijs

Chelsea heeft zich met de overwinning op Benfica in de finale van de Europa League bij een select rijtje clubs gevoegd. Net als Ajax, Bayern München en Juventus wonnen de Blues de Europa Cup I/Champions League, de Europa Cup II en de UEFA Cup/Europa League.

Unicum voor Chelsea, Benítez pakt tiende hoofdprijs

Chelsea won in 1971 zijn eerste Europese prijs toen het in de finale van het toernooi voor bekerwinnaars na een replay van Real Madrid won (1-1, 2-1). 27 jaar later herhaalde het dat kunststukje door dankzij een late treffer van invaller Gianfranco Zola met 1-0 van VfB Stuttgart te winnen.

Vorig jaar schreef Chelsea ten koste van Bayern München (na strafschoppen) voor het eerst de Champions League op zijn naam. Dat de ploeg van interim-manager Rafael Benítez nu ook de Europa League wint, is wat dat betreft een unicum. Nooit eerder was één club tegelijkertijd titelhouder in die twee toernooien. Benítez zelf evenaarde het record van Udo Lattek door na de UEFA Cup-winst met Valencia in 2004 en de CL-zege met Liverpool in 2005 ook met Chelsea een Europese hoofdprijs te pakken. Lattek had het record in 1982 gevestigd door met Barcelona de Europa Cup II te winnen. Eerder had hij Bayern München in 1974 al naar de Europa Cup I geleid en vijf jaar later de UEFA Cup veroverd met Borussia Mönchengladbach.

HoofdprijsBovendien pakte Benítez woensdagavond in Amsterdam zijn tiende hoofdprijs als trainer. Behalve zijn drie Europese bekers werd hij in 2002 en 2004 landskampioen met Valencia en won hij met Liverpool in 2005 de Europese Supercup en in 2006 zowel de FA Cup als het Community Shield. Als opvolger van José Mourinho bij Internazionale schreef hij in 2010 bovendien de Italiaanse Supercup en de Wereldbeker voor clubs op zijn naam.

Waar Chelsea dus voor de tweede keer op rij als overwinnaar uit de strijd kwam in de finale van een Europees bekertoernooi, was het voor Benfica alweer de zevende keer dat het ten onder ging in een Europese eindstrijd. De laatste keer dat dat gebeurde was in 1990 tegen AC Milan, in het Europa Cup I-toernooi. In de EC I-finales van 1961 (3-2, Barcelona) en 1962 (5-3, Real Madrid) bleef Benfica wel overeind.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

Bekijk hier al onze video's