Ünal uitblinker bij Twente in spectaculaire zege op Groningen

FC Twente heeft in een spektakelstuk de eerste punten van het seizoen gepakt. Een ontketende Enes Ünal, die de eerste Turkse hattrick ooit in de Eredivisie liet noteren, zorgde voor een riante 0-3 ruststand. In het tweede bedrijf bleek die voorsprong niet aan de Tukkers besteed, maar een zeer late treffer van Jari Oosterwijk bezorgde de Tukkers alsnog de zege: 3-4.

Voor aanvang van het duel in de Euroborg was al duidelijk dat in ieder geval een van de twee ploegen van de hatelijke nul af zou komen. Twente was het seizoen begonnen met nederlagen tegen Excelsior (1-2) en Feyenoord (2-0), terwijl Groningen het nog slechter deed: Feyenoord (0-5) en Excelsior (2-0).

Op zoek naar het eerste succesje van dit seizoen had Groningen-coach Ernest Faber zijn elftal op zes plaatsen gewijzigd, maar in de beginfase zette Groningen de slechte vorm door. Grote kansen waren evenwel niet besteed aan Yaw Yeboah, Chinedu Ede en de nog altijd voor Twente uitkomende Hakim Ziyech.

Na die kansen werd ook Groningen even gevaarlijk, maar halverwege het eerste bedrijf was het Twente dat wél toesloeg. Manchester City-huurling Ünal dribbelde langs enkele tegenstanders en plaatste de bal fraai in de verre hoek. Tien minuten voor rust sloeg de pas negentienjarige Turk nog eens toe. Na een voorzet van Ziyech nam hij de bal aan op de borst en volgde wederom een doeltreffende afronding.

Met de 0-2 was het feestje voor Ünal, die voor het eerst bij Twente in de basis startte, nog niet voorbij. In de 38ste minuut completeerde hij met een knal, een aanval die werd ingeleid door slordig uitverdedigen van Juninho Bacuna, zijn hattrick.

Na rust tapte Groningen in het duel dat bol stond van de kansen voor beide doelen uit een ander vaatje. Al in de 51ste minuut bracht Mimoun Mahi de hoop terug in de Groningse harten. Met een kapbeweging verschafte hij zichzelf de ruimte om raak te schieten. Toen Oussama Idrissi na ruim een uur ook nog eens de 2-3 liet aantekenen met een tegendraads schot, ging het thuispubliek er eens goed voor zitten.

Uiteindelijk leek de thuisploeg loon naar werken te krijgen toen Hoesen uit een vrije trap de 3-3 op het scorebord zette. Maar uit een laatste aanval, symptomatisch voor het spectaculaire duel, pakte Twente alsnog de zege. Oosterwijk was het eindstation van een soepele aanval en dompelde het Groningse publiek in rouw. Groningen staat na drie duels imers op nul punten met de veelzeggende doelcijfers 3-11; het slechtste begin over drie duels ooit in de Eredivisie.

Twente heeft de eerste punten binnen dankzij de goals van Ünal, die bij een 2-3 stand naar de kant gehaald werd. Hij deelt bovendien met Gervane Kastaneer (ADO Den Haag) en Eljero Elia (Feyenoord) voorlopig de koppositie in het topscorersklassement.