Ünal klaar om nieuw uithangbord 'spitsenfabriek' Villarreal te worden

Reacties

Real Madrid neemt het zaterdagmiddag (16:15 uur) in eigen huis op tegen Villarreal. De ploeg van coach Zinedine Zidane wil in de negentiende speelronde van La Liga een eind maken aan de reeks slechte resultaten, maar dan moet er wel eerst afgerekend worden met de subtopper. De ploeg waar de in Nederland groot geworden Enes Ünal klaar is om zich te vestigen in het rijtje topspitsen dat Villarreal de afgelopen jaren voortbracht.

Ünal klaar om nieuw uithangbord 'spitsenfabriek' Villarreal te worden

Het was een opvallend bericht afgelopen december: 'Villarreal haalt Ünal na verhuurperiode van twee maanden alweer terug'. De Turkse aanvaller maakte in zeven wedstrijden bij Levante een dusdanig goede indruk op de nieuwe Villarreal-coach Javier Calleja, dat hij hem nu alweer terughaalde. 'Hij heeft een erg goede techniek en pakt ook zijn verdedigende taken goed op', was de nuchtere conclusie van de Spaanse coach.

Een opmerkelijke wending in een carrière die sowieso al niet via de standaard wegen werd bewandeld. Als achttienjarige vertrok hij vanuit Turkije naar Engeland, waar hij onderdeel werd van de jeugdopleiding van Manchester City. Via verhuurperiodes bij Racing Genk, NAC Breda en uiteindelijk FC Twente werd de jonge aanvaller langzaam volwassen. Met name bij laatstegenoemde club deed Ünal het met achttien competitiegoals zó goed, dat Villarreal afgelopen zomer niet minder dan veertien miljoen euro neertelde voor de aanvaller.

Ünal na een doelpunt voor FC Twente. De spits scoorde vorig seizoen in de Eredivisie achttien keer voor de Tukkers.
Ünal na een doelpunt voor FC Twente. De spits scoorde vorig seizoen in de Eredivisie achttien keer voor de Tukkers.

Met het vervroegde terughalen van de twintigjarige spits, speelde Calleja ook alvast in op het zeer waarschijnlijke vertrek van Cédric Bakambu, die dit seizoen samen met Carlos Bacca een koningskoppel vormt in de aanval van El Submarino Amarillo. De Congolese spits staat dit seizoen al op negen doelpunten, maar vertrekt voor een transfersom van minstens 45 miljoen euro naar Beijing Guoan in China. Hiermee wordt hij in één klap de duurste Afrikaanse speler aller tijden.

Door deze op handen zijnde megatransfer startte Ünal in 2018 al twee keer in de basis. Thuis tegen Deportivo La Coruña stond hij ook gelijk op de goede plek om een voorzet van Bacca te verzilveren. Wellicht een voorbode van wat we de tweede seizoenshelft van Villarreal in La Liga kunnen verwachten.

Ünal kan tegen Real namelijk laten zien dat hij op den duur wellicht thuishoort in het rijtje succesvolle aanvallers dat het laatste decennium bij Villarreal onder contract stond: Giuseppe Rossi (seizoenen 07-12), Nilmar (09-12), Ikechukwu Uche (13-15), Giovanni Dos Santos (13-15), Luciano Vietto (14-15), Roberto Soldado (15-16), Alexandre Pato (16-17), Bakambu (15-18) en Bacca (17-18).

Soldado, die momenteel bij Fenerbahçe speelt, heeft in de Turkse media laten weten dat hij vertrouwen heeft in Ünal. 'Ik heb nog een aantal weken met hem getraind. Hij is sterk en werkt erg hard. Ik denk dat hij tijdens die twee maanden bij Levante heeft kunnen wennen aan het niveau van La Liga. Hij gaat erg belangrijk worden voor Villarreal.'

De enige persoon (op hemzelf na) die roet in het eten kan gooien voor Ünal is Roger Martinez. Villarreal nam eerder deze week deze Colombiaanse spits voor vijftien miljoen euro over van het Chinese Jiangsu Suning en wordt naast Bacca en Ünal de derde centrale aanvaller in de selectie van Calleja. Het vertrek van Bakambu heeft Ünal na een stroef begin een snelle tweede kans gegeven. Aan Ünal nu de schone taak om Martinez achter zich te houden in de pikorde van spitsenfabriek Villarreal.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.