Uitstekende generale repetitie voor AZ tegen Hertha BSC

AZ heeft in de vriendschappelijke wedstrijd tegen Hertha BSC een kleine week voor het eerste Europa League-duel met PAS Giannina vertrouwen getankt. Het uitvallen van Rens van Eijden vormde een smet op de 3-0 zege van de Alkmaarders.

De wedstrijd tegen de nummer zeven van de Bundesliga vormde voor AZ de laatste test in de seizoensvoorbereiding, waarin de ploeg van trainer John van den Brom al zijn wedstrijden won. Halverwege leidde de thuisploeg al comfortabel, met dank aan goals van Wout Weghorst (foto) en Markus Henriksen. Laatstgenoemde kopte raak, terwijl Weghorst scoorde met een volley.

Uit een strafschop zorgde Weghorst kort na rust voor de 3-0. Hertha bleek niet in staat met een antwoord te komen, zeker niet nadat Niklas Stark rood kreeg. Zonder Van Eijden verdedigde AZ de voorsprong met succes. De van NEC Nijmegen overgekomen centrumverdediger viel in de eerste helft geblesseerd uit. Van Eijden heeft zijn neus gebroken en vertrok naar het ziekenhuis. Het is onduidelijk of hij er donderdag bij is, wanneer de Griekse Europa League-tegenstander op bezoek komt.

FC Groningen - FC Emmen 6-2
FC Groningen kende een valse start in het oefenduel met FC Emmen. Na zeventien minuten keek de Eredivisionist tegen een 0-2 achterstand aan door goals van Henk Bos en Rogier Krohne, spelers met een verleden bij Groningen. De Trots van het Noorden herstelde zich snel. Met dank aan doelpunten van Yoëll van Nieff, Tom van Weert, Albert Rusnák, Jarchinio Antonia en Hedwiges Maduro stond het halverwege namelijk 5-2.

In de tweede helft was het minder spectaculair in de strafschopgebieden. In Haren zorgde Jesper Drost op aangeven van invaller Simon Tibbling uiteindelijk voor het slotakkoord: 6-2.

De basisopstelling van FC Groningen: Padt; Hateboer, Reijnen, Maduro, Van Nieff; Bacuna, Drost, Jenssen; Antonia, Van Weert, Rusnák.

Klik hier voor het oefenoverzicht van FC Groningen.