Uitschakeling nabij voor Ajax door bloedeloos gelijkspel

Ajax wacht nog altijd op de eerste zege in de Europa League. De Amsterdammers bleven ook tegen Fenerbahçe steken op een gelijkspel (0-0), waardoor Europese uitschakeling nabij is. Bovendien kreeg trainer Frank de Boer er wat zorgen bij met het uitvallen van Anwar El Ghazi en Viktor Fischer.

Met twee gelijke spelen en een verliespartij was Ajax al niet overtuigend begonnen aan de groepsfase van de Europa League. De huidige koploper van de Eredivisie schittert af en toe in competitieverband, zoals afgelopen zaterdag in de eigen Arena tegen Roda JC Kerkrade (6-0 winst), maar slaagde er maar niet in dat te vertalen naar de wedstrijden in Europa.

Welgeteld vijf dagen na de galavoorstelling van de Amsterdammers lukte het Ajax ook in het thuisduel met Fenerbahçe niet om de Turkse opponent de wil op te leggen, al zat het de thuisploeg ook niet mee tegen de enige ploeg die tijdens de groepsfase al eens sterker bleek dan de hoofdstedelingen (1-0 nederlaag in Istanbul). De Boer moest namelijk al vroeg in de wedstrijd noodgedwongen wisselen.

Anwar El Ghazi moest de strijd al na ruim een half uur staken. De buitenspeler van Ajax liep bij een lichaamsschijnbeweging een enkelblessure op.

Het bord van de vierde official ging al in de 32ste minuut de lucht in. Anwar El Ghazi moest de strijd namelijk staken. De buitenspeler blesseerde zich met een lichaamsschijnbeweging aan zijn rechterenkel en werd vervangen worden door Lasse Schöne. Daar bleef het echter niet bij, want ruim vijf minuten na rust ging ook Viktor Fischer naar de grond. Een dijbeenkwetsuur belette de Deen ervan verder te spelen, waardoor hij net als El Ghazi een vraagteken lijkt voor De Klassieker van komende zondag in De Kuip.

Fischer was voor rust overigens wel de man die de enige doelpoging van Ajax voor zijn rekening nam in de wedstrijd die eigenlijk gewonnen moest worden om nog zicht te blijven houden op Europese overwintering. Maar het waren de Turken die het dichtst bij de driepunter waren. Invaller Fernandão, die op de bank moest beginnen omdat trainer Vitór Pereira een basisplaats had ingeruimd voor Robin van Persie, kreeg de bal in de 82ste minuut met wat geluk voor zijn voeten, maar doelman Jasper Cillessen hoefde niet in actie te komen omdat het de Braziliaan aan scherpte ontbrak.

Daardoor bleef het voor Ajax wel bij een gelijkspel, waardoor de strijd om de tweede plaats in Groep A nog altijd open ligt. In die strijd heeft de ploeg echter niets in hand. Fenerbahçe komt door het gelijkspel in Amsterdam namelijk op vijf punten en heeft daarmee twee punten voorsprong op de Nederlanders. Celtic is nog altijd hekkensluiter met twee punten, Molde FK gaat door de 2-1 overwinning in Schotland met tien punten op zak steviger aan kop.