Uitschakeling dreigt voor Rusland na verlies tegen Slowakije

Aan de hand van Marek Hamsík heeft Slowakije woensdag zijn eerste zege ooit geboekt op een EK. De debutant won in Groep B met 2-1 van Rusland, dat na twee duels slechts één punt bezit, twee minder dan Slowakije.

In aanloop naar het duel was er veel te doen over de sanctie die de UEFA oplegde aan Rusland. Als de fans zich nog één keer misdragen, wordt het land gediskwalificeerd. Door de nederlaag dreigt eerder al op sportieve gronden het doek te vallen voor Rusland.

Het treffen in het Stade Pierre-Mauroy in Lille, waar werd gespeeld onder een gesloten dak, kwam moeizaam op gang. Beide teams maakten veel fouten en riante mogelijkheden bleven uit. Wel was Slowakije iets dreigender, met onder meer een schot van afstand van Hamsík. Rusland stelde daar op een schot uit kansrijke positie van ex-Feyenoorder Fyodor Smolov na weinig tegenover.

Na 32 minuten brak Slowakije de ban. Hamsík verstuurde een loepzuivere pass op Vladimír Weiss, die in één beweging de Russische verdedigers Igor Smolnikov en Vasili Berezutski uitspeelde en daarna koelbloedig afrondde. Deze fraaie goal werd vlak voor rust in schoonheid overtroffen door een treffer van Hamsík, die vanuit een moeilijke hoek de bal via de paal in het doel schoot.

Slowakije viert de openingstreffer van Weiss.

In de tweede helft legde Slowakije het accent iets meer op de defensie. Rusland had lange periodes van balbezit, maar de ploeg miste lange tijd het vernuft om tot kansen te komen. Min of meer vanuit het niets verkleinde Rusland de marge in de 79ste minuut: op aangeven van Oleg Shatov kopte Denis Glushakov raak. Slowakije leek van slag en ontsnapte aan de 2-2 bij een inzet van Glushakov. Verdere grote kansen op de gelijkmaker bleven uit voor Rusland, dat zaterdag tegen Engeland nog op de valreep de 1-1 liet aantekenen.

Bij Slowakije maakte in de tweede helft Adam Nemec, die afgelopen seizoen uitkwam voor Willem II, nog zijn opwachting. In dezelfde groep staan Engeland en Wales donderdag tegenover elkaar. De aftrap in Lens is om 15.00 uur.

De stand in Groep B:
Land Duels en Punten Doelcijfers
1. Wales             1-3 2-1 (+1)
2. Slowakije             2-3 3-3
3. Engeland             1-1 1-1
4. Rusland             2-1 2-3 (-1)
Lees hier de analyse van deze wedstrijd. De beoordelingen en de Man van de Wedstrijd zijn hier te lezen. Lees hier het liveverslag.