Uitgerekend Higuaín velt vonnis over oude liefde Napoli

Gonzalo Higuaín heeft Juventus hoogstpersoonlijk voorbij zijn oude club Napoli geholpen. De Argentijn bepaalde de eindstand in de Serie A-topper op 2-1.

Van volksheld naar vijand nummer één. Voetbalshirts werden verbrand en met speciale pizza's werd in Napels de spot gedreven met de afgelopen zomer wat corpulente Higuaín, die Napoli na vorig seizoen in de steek liet en voor Juventus koos. Zaterdagavond nam de Argentijn het voor het eerst op tegen de club waarvoor hij in de Serie A liefst 71 keer scoorde.

Bijna was de topscorer van vorig seizoen in de Italiaanse competitie halverwege de eerste helft al de gevierde man in Turijn. Sami Khedira stuurde Higuaín met een dieptepass het strafschopgebied van Napoli in. Vlad Chiriches voorkwam met een ultieme tackle dat doelman Pepe Reina handelend moest optreden. Hét moment van de Juventus-spits kwam er twintig minuten voor het laatste fluitsignaal alsnog. Pipita zette zijn ploeg met een laag, tegendraads schot vanaf zo'n veertien meter weer op voorsprong: 2-1. Higuaín juichte niet.

De goal van Higuaín volgde na zeventig minuten waarin beide ploegen kansen hadden gekregen. Juventus was in de eerste helft via onder anderen Mario Mandzukic gevaarlijk geworden en Napoli had een treffer van José María Callejón terecht vanwege buitenspel afgekeurd zien worden.

Voorafgaand aan de wedstrijd was er een innige omhelzing tussen Gonzalo Higuaín en Napoli-coach Maurizio Sarri, die de spits vooraf had vergeleken met een zoon die zijn vader heel boos had gemaakt.

Het was Leonardo Bonucci die in de vijftigste minuut de topper tussen de nummer één en twee van het voorbije seizoen had opgebroken. Faouzi Ghoulam was schuldig aan dat doelpunt. Bij een poging het gevaar te neutraliseren had de linksback de bal totaal verkeerd geraakt en zo onbewust Bonucci, die de bal resoluut tegen de touwen joeg, in stelling gebracht. Napoli had vier minuten na de 1-0 al toegeslagen via Callejón, die trefzeker was na een geweldige pass van Lorenzo Insigne.

Dat Juventus een voorsprong als geen ander kan verdedigen werd in de laatste twintig minuten nog eens duidelijk. Napoli, dat het zonder spitsen Arek Milik (blessure) en Manolo Gabbiadini (schorsing) moest doen was nog wel dicht bij de gelijkmaker via Omar El Kaddourri en de als spits spelende Dries Mertens. Juventus bleef echter overeind en verstevigde zo zijn koppositie. De voorsprong van de lijstaanvoerder op nummer drie Napoli bedraagt na de 2-1 zege liefst zeven punten.