Uitgerekend Cissé leidt Feyenoord naar zege op Roda

Feyenoord heeft aan de uitwedstrijd tegen Roda JC drie punten overgehouden (2-4). Sekou Cissé was tegen zijn voormalige werkgever de opvallendste man aan Rotterdamse zijde.

Cissé kreeg de afgelopen periode kritiek van trainer Mario Been, die ontevreden was over het spel van de aanvaller. Tegen Roda mocht de Ivoriaan centraal in de aanval beginnen als vervanger van Roy Makaay. Achter hem speelde Luigi Bruins, die de plaats overnam van Jon Dahl Tomasson.

De keuzes van Been pakten goed uit. Feyenoord kwam goed voor de dag in Kerkrade. Na een aantal gevaarlijke momenten was het in de veertiende minuut raak. Na een aanval via Leroy Fer en Georginio Wijnaldum liet Bruins in eerste instantie de kans onbenut, maar Cissé schoot alsnog de 0-1 binnen.

Zes minuten later was de wedstrijd al bijna beslist. Ruud Vormer legde de doorgebroken Fer neer en scheidsrechter Roelof Luinge trok prompt de rode kaart. Tegen tien man ging Feyenoord geduldig op zoek naar openingen in de defensie van Roda. Na een uur spelen vond Cissé opnieuw een gaatje en tekende voor 0-2.

Het enige verwijt dat Feyenoord kon worden gemaakt, was dat de verdediging af en toe te lichtzinnig optrad. Na een lange pass troefde Jeanvion Yulu-Matondo tegenstander André Bahia af en tikte de bal langs de uit zijn doel gekomen Darley. De Braziliaan keepte door afwezigheid van routinier Rob van Dijk.

Na die tegenslag besliste Feyenoord de wedstrijd alsnog. Cissé stelde Bruins in staat om de 1-3 binnen te tikken en invaller Roy Makaay maakte er met zijn eerste balcontact 1-4 van. Daarna liet Feyenoord opnieuw een steek vallen. Ron Vlaar liet Yulu-Matondo lopen en de Roda-aanvaller werd vervolgens getorpedeerd door Darley.

Luinge trok opnieuw een rode kaart. Erwin Mulder moest zich daardoor van het trainingspak ontdoen. De eerste actie van de derde doelman van Feyenoord was de bal uit net halen. Boldizsár Bodor krulde op prachtige wijze de vrije trap in de kruising: 2-4.