Uiterst efficiënt Ajax legt PAOK over de knie in CL-voorronde

Reacties

Ajax is woensdag doorgedrongen tot de laatste voorronde van de Champions League. De Amsterdammers, die enkele keren door het oog van de naald kropen, zegevierden met 2-1 op bezoek bij PAOK Saloniki dankzij twee treffers van Davy Klaassen. De heenwedstrijd eindigde in 1-1.

Uiterst efficiënt Ajax legt PAOK over de knie in CL-voorronde

In een van de belangrijkste wedstrijden van het seizoen stuurde Bosz het voor zijn doen unieke aantal van vijf verdedigers naar de aftrap. Eén van hen, Heiko Westermann, beleefde zijn vuurdoop in een officieel duel van Ajax. Daarmee werd hij de oudste debuterende veldspeler van de Amsterdammers sinds André Ooijer (36 jaar) in 2010. Ten opzichte van het heenduel verving de 32-jarige Duitser aanvaller Anwar El Ghazi, terwijl op het middenveld Donny van de Beek plaats moest maken voor de afgelopen week geschorste Nemanja Gudelj.

Ajax beleefde een rampzalige start in het Toumba Stadion. Al in de vierde minuut kopte Stefanos Athanasiadis, die aan de aandacht van Westermann was ontsnapt, een hoekschop van uitblinker Garry Rodrigues binnen. Een snel antwoord van Ajax bleef uit, al koesterde de formatie van Bosz wel een optisch overwicht, vooral doordat PAOK afwachtend opereerde en loerde op de counter. Die tactiek sorteerde  in de 22ste minuut bijna effect: het was aan Jasper Cillessen te danken dat Athanasiadis de marge niet verdubbelde. De Oranje-international keerde de inzet van de spits, die andermaal grote vrijheid genoot. Even later verzuimde Athanasiadis een nieuw staaltje zwak verdedigen van de bezoekers af te straffen.

Ajax ontsnapte in de eerste helft aan een grote achterstand.
Ajax ontsnapte in de eerste helft aan een grote achterstand.

Ajax stelde daar behoudens een kans voor Mateo Cassierra - die zich een weg baande door de defensie van PAOK, al gebruikte hij volgens de Grieken daarbij zijn hand - weinig tegenover. Toch trokken de hoofdstedelingen bij het scheiden van de markt voor rust de stand gelijk. Klaassen verzilverde op overtuigende wijze een strafschop, die werd toegekend nadat Marin Leovac de jarige Nick Viergever vasthield.

Voor zover dat nog niet voldoende gebeurd was, kreeg het ongewijzigde Ajax direct na de hervatting opnieuw een waarschuwing: Rodrigues stichtte gevaar met een kopbal. Wat volgde was een rommelige fase, met slordigheden over en weer. Met Anwar El Ghazi voor de anonieme Kasper Dolberg probeerde Bosz nieuw leven te blazen in zijn aanval. Het was echter PAOK dat via een kopbal van invaller Ioannis Mystakidis dicht bij de 2-1 was. Een verlenging leek onvermijdelijk, totdat Klaassen met een droog schot in de 87ste minuut het pleit in Amsterdams voordeel beslechtte. Vlak daarvoor maakte Diego Biseswar bij de Grieken zijn opwachting als invaller.

Dankzij de zege loot Ajax vrijdag vanaf 12.00 uur mee bij de loting voor de play-offs en zijn de Amsterdammers al minimaal zeker van een optreden in de groepsfase van de Europa League. Ajax stuit in de play-offs op AS Monaco, AS Roma, FK Rostov, Steaua Boekarest of Young Boys. De laatste Nederlandse club die de derde voorronde van de Champions League overleefde was PSV in 2013. De Eindhovenaren werden toen in de play-offs uitgeschakeld door AC Milan.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.