Uitblinker Memphis en trefzekere debutant redden Van Gaal

Louis van Gaal kan eindelijk even rustig ademhalen bij Manchester United. Met dank aan een droomdebuut van Marcus Rashford en een uitblinkende Memphis Depay werd FC Midtjylland op Old Trafford met 5-1 verslagen, wat na de 2-1 nederlaag in Denemarken ruim voldoende was om de achtste finale te bereiken.

Rashford was donderdagochtend ongetwijfeld al blij dat hij bij de wedstrijdselectie zat. Omdat Anthony Martial tijdens de warming-up geblesseerd raakte, mocht de achttienjarige spits zelfs in de basis beginnen. Hij beschaamde het vertrouwen van Van Gaal niet, want de Engelsman zorgde er met twee doelpunten bijna hoogstpersoonlijk voor dat United het Europese avontuur kon voortzetten.

Toch was niet Rashford, maar Memphis Depay de absolute uitblinker aan de kant van United. De dit seizoen nog weinig succesvolle ex-PSV'er stond aan de basis van vrijwel elke aanval van de Engelsen en leverde liefst negen geslaagde dribbels af, iets wat nog geen enkele speler presteerde onder Van Gaal bij Manchester United. Memphis zorgde ook voor het voorbereidend werk bij de 1-1. Zijn strakke voorzet werd door Nikolay Bodurov achter zijn eigen doelman gewerkt. In de slotfase volgde nog een assist en een doelpunt.

Pione Sisto - wie anders - had FC Midtjylland in de 27ste minuut nog zeer verrassend op voorsprong gebracht. De Deense vleugelflitser, wiens naam hoog op het verlanglijstje van Ajax staat, speelde Daley Blind en Michael Carrick kinderlijk eenvoudig uit om vervolgens Sergio Romero kansloos te laten. Nadat het eigen doelpunt vijf minuten later de 1-1 had betekend, kon Juan Mata United vlak voor rust op voorsprong brengen. Hij faalde echter vanaf de penaltystip.

Uiteindelijk duurde het tot de 63ste minuut tot United volledig terecht de leiding nam. Mata maakte zijn gestopte penalty goed door strak voor te geven op de inlopende Rashford, die feilloos afrondde. Een kwartier voor tijd was het diezelfde Rashford die de beslissende 3-1 maakte uit een knappe voorzet van Guillermo Varela.

Marcus Rashford, Juan Mata en Jesse Lingard vieren feest na de 1-1 van Manchester United.

De overwinning kwam United toe. Onder leiding van de zeer bedrijvige Memphis kreeg de ploeg kans op kans, maar met name Morgan Schneiderlin had zijn vizier niet op scherp staan. In de 87ste minuut was Memphis wederom goud waard. De dribbelaar zag zijn voorzet op de arm van Kian Hansen afketsen: penalty. Mata sloeg dit keer een beurtje over en Ander Herrera gaf zijn landgenoot vanaf elf meter het goede voorbeeld met een kiezelhard schot.

Uiteindelijk eindigde Midtjylland het duel met tien man nadat André Römer zijn tweede gele kaart had ontvangen na een overtreding op Memphis. Daarmee was het leed van de Denen nog niet voorbij, want Memphis bekroonde zijn uitstekende wedstrijd met een fraai doelpunt. Hij schoot vanaf een meter of achttien overtuigend raak. Zo kan Van Gaal het seizoen van United mogelijk nog wat glans geven in de Europa League. Door dat toernooi te winnen, zou de Engelse topclub zich rechtstreeks plaatsen voor de Champions League.