Uitblinker Götze leidt kansloos Ajax naar de slachtbank

Ajax moet zich richten op de strijd om een plaats in de Europa League. Borussia Dortmund maakte hardhandig een einde aan de Amsterdamse hoop op een vervolg in de Champions League (1-4).

Trainer Frank de Boer was zich bewust van de aanvalskracht van Borussia Dortmund. De trainer dacht met het opstellen van defensieve middenvelder Eyong Enoh dat probleem te kunnen ondervangen, maar hij kwam van een koude kermis thuis. Ondanks 66% balbezit was al bij rust een positief resultaat voor Ajax uit zicht verdwenen.

De Amsterdamse ploeg zocht na 45 minuten de kleedkamer op in de wetenschap dat de effectiviteit van Borussia Dortmund de dromen van een overwintering in de Champions League had laten vervliegen.

Mario Götze ontpopte zich daarbij tot de beul van Ajax met zijn betrokkenheid bij de drie eerste doelpunten van Dortmund. In de achtste minuut zette hij in een snelle counter na onnodig Amsterdamse balverlies Marco Reus vrij voor doelman Kenneth Vermeer. De Oranje-international zag de bal onder hem door in het doel gaan. In de 36ste minuut verdubbelde Götze de marge door aan de rechterkant te profiteren van de ruimte die hij kreeg van Ricardo van Rhijn. Met zijn succesvolle schot maakte hij zijn eerste doelpunt in de Champions League.

De poging van de aanvallende middenvelder vijf minuten later mislukte, maar bleek wel de aanleiding voor de 0-3. Vermeer redde aanvankelijk nog knap op het door Toby Alderweireld van richting veranderd schot, maar was kansloos op de rebound van Robert Lewandowski.

Borussia Dortmund, dat met een punt al zeker was van kwalificatie voor de knock-outfase, kon het in de tweede helft wat rustiger aandoen. Ajax probeerde de uitslag dragelijker te maken, maar kreeg in de 67ste minuut de 0-4 van Lewandowski te verwerken. Götze was wederom de aangever.

Invaller Danny Hoesen redde in de 86ste minuut de eer, maar door het 1-1 gelijkspel van Manchester City tegen Real Madrid is een Europees vervolg nog lang niet zeker voor Ajax.

De ploeg van De Boer heeft een voorsprong van één punt op Manchester City, dat op basis van het onderlinge resultaat bij een gelijk aantal punten de Amsterdammers voor moet laten gaan. Om niet afhankelijk te zijn van het resultaat van Manchester City tegen Borussia Dortmund zal Ajax over twee weken moeten winnen bij Real Madrid.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.